САЩ предупреди Китай да не опитва десант в Тайван

Съединените щати са задължени по закон да предоставят на Тайван средствата за защита

Свят
11:47 - 08 Октомври 2020
1598
САЩ предупреди Китай да не опитва десант в Тайван

Американският национален съветник по националната сигурност предупреди Китай срещу всякакви опити за превземане на Тайван със сила, като заяви, че да се извърши десант е пословично трудно, а и не е ясно ще отговорят ли САЩ, съобщава "Ройтерс".

Робърт О'Брайън обясни на събитие в Университета Невада в Лас Вегас, че Китай извършва масивни морски натрупвания на сили, които не са наблюдавани от опита на Германия да се конкурира с британския кралски флот преди Първата световна война.

"Част от това е да имат способността да ни изтласкат от западната част на Тихия океан, което ще им позволи да опитат десант в Тайван. Проблемът с това е, че десантите са пословично трудни", добави О'Брайън, посочвайки разстоянието от 160 км между Китай и Тайван и оскъдността на плажове за акостиране на острова.

"Това не е лесна задача и има много неясноти относно това какво биха направили Съединените щати в отговор на атака на Китай срещу Тайван", добави той, попитан какви ще бъдат американските възможности, ако Китай се опита да превземе Тайван.

О'Брайън има предвид дългогодишната политика на САЩ за "стратегическа неяснота" по въпроса дали ще се намеси, за да защити Тайван, който Китай счита за своя провинция и обеща да постави под свой контрол, със сила, ако е необходимо.

Съединените щати са задължени по закон да предоставят на Тайван средствата за защита, но не са посочили ясно дали ще се намесят военно в случай на китайска атака, нещо, което вероятно ще доведе до много по-широк конфликт с Пекин.

Коментарите на О'Брайън са в момент, когато Китай значително засили военната активност в близост до Тайван и когато отношенията между САЩ и Китай спаднаха до най-ниската точка от десетилетия преди кандидатурата за преизбиране на президента Доналд Тръмп на 3 ноември.

О'Брайън повтори призивите на САЩ за Тайван да харчи повече за собствената си отбрана и да проведе военни реформи, за да покаже на Китай, пред какви рискове се изправя про опит за нахлуване.

"Не можете просто да похарчите 1% от вашия БВП, което тайванците са направили - 1,2% - за отбрана и да се надявате да възпрете Китай, който е участвал в най-масовото военно изграждане от 70 години", каза той.

Тайван трябва да се "превърне във военен таралеж, лъвовете обикновено не ги ядат."

По-рано, висшият служител на отбраната на САЩ за Източна Азия определи плана на Тайван за увеличаване на разходите за отбрана с 1,4 милиарда долара през следващата година за недостатъчен.

Той каза, че е необходимо да се инвестира в способности, включително повече крайбрежни крилати ракети, военноморски мини, плавателни съдове за бързо нападение, мобилна артилерия и модерни средства за наблюдение.

Министерството на отбраната на Тайван, в отговор на Ройтерс, заяви, че ще "се стреми към адекватен бюджет" в съответствие с техните нужди за изграждане на солидна национална отбранителна сила.

Междувременно министрите на отбраната на Република Корея и САЩ, Сео Уук и Марк Еспър, потвърдиха ангажимента си към алианса на двете страни и се съгласиха да продължат сътрудничеството за задълбочаване на сътрудничеството по въпросите на отбраната. Както заяви представител на южнокорейското военно ведомство в четвъртък в Сеул, споразумението е постигнато по време на телефонен разговор между министрите.

Той предшества 52-тата годишна южнокорейско-американска консултативна среща по съвместна сигурност, която ще се проведе на 14 октомври във Вашингтон.

Очаква се на предстоящото заседание министрите да обсъдят такива проблеми като прехвърлянето на оперативен контрол над своите войски в Южна Корея във военно време, както и разпределението на разходите за поддържане на американския военен контингент.