Зарядните станции на ЕВН станаха платени

От първи февруари цената на услугата е 0,99 лв./kWh с ДДС

Новини
13:42 - 21 Февруари 2022
2180
Зарядните станции на ЕВН станаха платени

Зарядните станции за електромобили на ЕВН станаха платени. От първи февруари цената на услугата е 0,99 лв./kWh с ДДС.

При престой повече от 15 минути след края на зареждането се начислява допълнителна такса от 0,05 лв./минута с ДДС.

"Такава цена от 0,99 лв/kWh е „убийствено висока“, особено за зарядна станция, на която трябва да зареждаш цели пет часа", коментира пловдивският общественик и бивш депутат Манол Пейков. Той кара кола на ток, но зарежда на собствена зарядна станция. Според поста му във фейсбук „в бизнеса със зарядни станции има негласно правило: платени са станциите на прав ток (50 кВтч и нагоре), а тези на променлив ток (22 кВтч и надолу) са безплатни“.

И трите станции на ЕВН в Пловдив са именно  с мощност до 22 kW, пише "Марица". Манол Пейков прави сравнение на цените при конкуренцията - зарядни станции на прав ток (Елдрайв, Финес), на които се зарежда за час или по-малко време, към момента са на цена от 69-70 ст./кВтч, посочва той. 

„При цена от 99 ст./кВтч и при зимни условия, всеки изминат километър с електрическия ми автомобил струва два и половина пъти повече, отколкото старият ми (тригодишен) дизелов автомобил от същата марка

(чиято цена в магазина е почти два пъти по-ниска). С други думи: кой, по дяволите, би се навил да си купи два пъти по-скъп автомобил, да виси по пет часа на колонката (вместо да налее нафта за няколко минути) – и накрая горивото да му струва 40 стотинки на километър – вместо 15 стотинки с дизеловото гориво?“, риторично пита пловдивският издател. 

Бившият депутат Манол Пейков вече не е толкова щастлив от избора на "електричка"

Зарядните станции на ЕВН в Пловдив са три – пред централата на компанията на „Христо Г.Данов“, до Голямата Базилика и пред ТЕЦ Север. Открити са през 2020 година и до края на януари т.г. бяха безплатни. Още в началото от ЕВН обявиха, че ползването им ще бъде безплатно само за определен период, а после ще се таксува. И този момент дойде.