Засекретиха истината за мистериозния самолет от Литва

Политика
10:02 - 17 Юни 2022 (обновена)
6604
Засекретиха истината за мистериозния самолет от Литва

Немалка част от информацията за мистериозния самолет, прелетял над България от Литва, е следствена тайна, а и влизам в процедури на НАТО, затова трябва да разкрия данните в закрито заседание. Така военният министър Драгомир Заков призова депутатите да влязат в секретен режим. Поводът е искането за изслушване на Заков и МВР шефа Бойко Рашков от ГЕРБ за повече подробности около полета. 

Депутатите казаха "за" и така Заков и Рашков ще говорят за подробности около машината от прибалтийската страна единствено пред депутати, стенографи и квестори.

В питането си към двамата министри обаче депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев разкри, че разполага с нови данни за малкия самолет - включително, че той вероятно е прелетял над Черно море. Засега се знаеше, че машината последно е била изоставена на буренясала писта на летището в Буховци. 

"Колко време преди навлизането на самолета в българското небе, МО е било предупредено. Съпровождан от Ф-16 в Румъния, защо не е била разрешена мисия по трансграничен еър полисинг под българско командване", запита Гаджев. 

Той настоя да разбере и кога са уведомени органите на МВР от оперативния център на МО. Най-лесната сметка, по думите на гербера, в такъв момент, е била спрямо евентуалния курс на самолета да е ясно накъде се е насочил и с колко гориво е разполагал.

Притеснително е според него информацията, че мотористи са доставили гориво на самолета и поиска да узнае дали данните им са били установени, както и дали най-накрая е станала ясна целта на полета, кои са хората, предприели го без план, както и дали са превозвали стока и каква е била тя.