Защо България чака ваксините на "АстраЗенека"? Защото са на майка на евродепутатка от ГЕРБ

Разкри се огромно лоби в полза на конкретен производител у нас, докато Австралия ги спря заради ниска ефикасност

Общество
22:52 - 15 Януари 2021
16615
Защо България чака ваксините на "АстраЗенека"? Защото са на майка на евродепутатка от ГЕРБ

Скандално лоби за масово поставяне не на иРНК ваксините, произведени от "Модерна" и "Пфайзер", а на далеч по-евтините векторни на "АстраЗенека", лъсна от Търговските регистри. Оказа се, че България разчита предимно на тях с очакваните над 4,5 милиона дози до средата на годината, заради евродепутатката от ГЕРБ Ева Майдел... чиято майка е изпълнителният директор на "АстраЗенека" за страната. 

С коя ваксина ще се боцне хубавата Майдел? 

Въпреки че Европейската агенция по лекарствата все още не е обявила, че пуска в ход тези ваксини, държавните ни органите разчитат именно на тях, за да пристъпят към третата, четвъртата и петата фаза на имунизационния процес срещу COVID-19. Особено на фона на съобщенията от далечна Австралия, че там тази ваксина не е приоритетна заради данните, че предоставя едва около 70% защита от развитието на усложнения от коронавируса, за разлика от информационните РНК ваксини с над 95 на сто. 

Какво се случва? 

Зоя Георгиева Паунова е майка на Ева Майдел и от 2010 г. е представител на фарма концерна за България. Там е и Марио Илиев, който е представител на завод, работещ с "АстраЗенека", като едновременно с това е и регистриран застъпник на ГЕРБ.

Първата доставка у нас щяла да бъде от около 500 000 дози, които трябва да са достатъчни за 250 000 нашенци. Лично шефът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев потвърди, че имунният отговор при тази ваксина е по-слаб, отколкото при останалите. И Австралия, и Бразилия на този етап отказаха регистрация на гиганта и чакат допълнителни клинични проучвания за ефикасността й.