Защо бездимните цигари плащат двойно по-малък акциз?

Политика
16:41 - 19 Април 2022
4280
Защо бездимните цигари плащат двойно по-малък акциз?

Олио, домати и бензин с цената на злато - май на българина евтини му останаха само цигарите. Все пак от 1 юли финансовото министерство прие схема за увеличение на акциза върху папиросите, така че и пушачите няма да бъдат подминати от кризата. Тихомълком обаче метър пак минават нагреваемите тютюневи изделия, като "Айкос" и "Гло", които отново се радват на странно законодателно покровителство.

Идеята е от 1 юли да се увеличи акцизът на цигарите – от 177 на 187 лв. за 1000 къса. Ръстът е с около 5,6%. Акцизът на нагреваемите тютюневи изделия също се вдига – от 233 на 244 лв. на килограм тютюн, обаче пак с доста по-малко - 4,7 на 100. Разликата може да изглежда незначителна, но общо ставката на бездимните цигари излиза по-малко от 40% от този на традиционните папироси - демек, два пъти и половина по-ниска.

България е най-зависимата от цигарените акцизи страна в Европейския съюз, като 7-8% от държавния бюджет се генерират именно от акцизните плащания на тютюна. У нас годишно се произвеждат 21 млрд. къса цигари, а стойността на продукцията е над 400 млн. лева. Отделно консумацията ни е за над 3 милиарда. Търговците на тютюневи изделия на едро в страната са стотици, а броят на заетите лица в търговията са над 100 хил. души. Вместо да се ударят гигантите "Филим Морис" и "Бритиш Американ Тобако" обаче, техните бездимни продукти пак минават тънко.

Kentucky Increases Tobacco Tax, Spares E-Cigarettes - Soupwire

Единственият им аргумент е за здравословните ползи от алтернативното пушене. Обаче това е само прах в очите, ако четем докладите на СЗО.

„Устройствата за бездимно пушене на тютюн и електронните цигари не помагат в борбата с рака и пушачите и правителствата нямат никакви причини да се  доверяват на производителите за предимствата на тези продукти”, категорично заключава най-авторитетната международна агенция.

Авторите на последния доклад от 2019-а година заключават, че тютюневата индустрия се опитва да спечели уважение чрез манипулативни послания от типа на това, че продуктите ѝ са част от стратегия „за намаляване на вредите”, макар че цигарите продължават да са 97% от целия пазар на тютюн по света. Според Винаяк Прасад, програмен ръководител на отдела на СЗО за контрол над тютюнопушенето, разработването на нови продукти има за единствена цел разширяване пазара на тютюневите компании сред по-младото население и увеличаване броя на клиентите, а не да ви пази от рак или инфаркт.

И докато дебатите по темата ще продължат в идните години и дълготрайният ефект от употребата на бездимни цигари тепърва ще се доказва, едно е ясно – безвреден тютюн няма. Тогава защо е двойният стандарт в облагането?

В Саудитска Арабия например акцизът на „Айкос” и „Гло” е 100%, а за сметка на това се сваля ставката на някой друг продукт. Книги. Детски храни. В 25 от всички 27 държави членки на ЕС има диференциране на косвения данък. Ясно е, че България не е сред тях.