Защо Бойко Борисов поиска оставката на Зико?

Политика
17:20 - 05 Февруари 2023
4130
Защо Бойко Борисов поиска оставката на Зико?

Пловдив може да завърши мандата на местната власт на автопилот, ако кметът Здравко Димитров изпълни заръката на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и подаде оставка като кмет. 

Къде сбърка Зико и защо се стигна до разлома му с Борисов? Има поне три отговора на този въпрос, пише Марица.

Първият - според гражданите на Пловдив:

1. Зико сбърка още когато се съгласи да бъде кандидат за кмет, без да получи реално влияние в местната партийна организация на ГЕРБ, доминирана изцяло от Иван Тотев.

2. Зико не направи нищо, когато от централата на ГЕРБ му спуснаха листа с кандидати за общински съветници, написана от Иван Тотев. В резултат остана без своя група в Общинския съвет и се наложи да формира клиентски мнозинства от политически брокери и лобисти, за да получава подкрепа за важните решения. За много от тях той търпеше поражения в местния парламент в челен сблъсък със съпартийците си от ГЕРБ.

3. Зико не направи реална ревизия на управлението на предшественика си, за да са наясно гражданите точно какво наследство получава от Иван Тотев. Не каза ясно какво точно се е случило по прословутия Транспортен проект и защо сега се налага да се харчат още 9 млн. лева, за да се надгражда т.нар. електронна система в рейсовете. 

4. Зико не каза ясно в колко голям риск е вкарал важните за града проекти като Водния цикъл и обектите по „Региони в растеж” предшественикът му Иван Тотев и как е мълчал до последно за проблемите с пробива под гарата и бъдещето на Бетонния мост.

5. Зико не направи смели реформи в администрацията и общинската икономика, които да оптимизират и направят по-ефективна работата на общинските предприятия.

7. Зико се съгласи да строи стадиони на "Ботев" и Локото, без да е осигурено финансиране за цялостно завършване на обектите. После започна да играе по гайдата на феновете, които явно влязоха под кожата на Борисов. Това вкара градоначалника във вълчия капан, който щракна за него в събота.

8. Зико не направи необходимите промени в екипа си, след като се разбра, че някои от близките му заместник-кметове, шефове на дирекции и отдели не се справят на ниво.

Втори отговор - според актива на ГЕРБ:

1. Зико не вкара достатъчно активисти от партията на ключови позиции в администрацията, с което изгони част от политическата клиентела от общинската софра.

2. Зико не се държеше като обикновен партиен послушко пред местния лидер на ГЕРБ Иван Тотев. Често влизаше в челни сблъсъци с него и така гневеше актива на ГЕРБ.

3. Зико смени някои от приближените на ГЕРБ фирми, абонирани за обществените поръчки в Пловдив в предишните години.