Защо едно време къщите са били здрави?

Дъбово дърво, изолирано с пръст, прави старите постройки много издръжливи и почти неподатливи на земетресения

Новини
14:35 - 18 Февруари 2023
8055
Защо едно време къщите са били здрави?

В контекста на последните земетресения, които се случиха в района на (румънската област) Олтения, специалистите ни дават примера на домовете на нашите деди и прадеди в провинцията, изградени от занаятчии по традиционни технологии, като тези къщи се оказват по-устойчиви на земетресения от някои модерни конструкции, съобщава Аджерпрес, цитирана от БТА. Доказателството е в най-големия музей на открито в Румъния, този в Сибиу, където има къщи, които са устояли на земетресенията през последните 200 години без никакъв проблем.

Една от тези къщи е двуетажна конструкция от дърво, построена през XIX в., по-конкретно в окръг Горж, мястото, където във вторник стана най-голямото земетресение досега в района с магнитуд от 5,7 според данните, публикувани от Националния институт по геофизика. Структурата по-късно е била разглобена и възстановена през 1980 г. в Музея на открито на Сибиу, който също така е и най-големият по рода си в Европа.

Къщата, която произхожда от Търгу Кърбунещ, има каменна основа, а етажите са изградени от дъбово дърво. Покривът е четирискатен с покритие от дъбови шиндли. Архитектурата на тези къщи прави впечатление на специалистите навсякъде. Занаятчиите са знаели как да подберат добре дъбовия материал, който е трябвало да бъде нарязан и обработен, за да се построи къща, която ще издържи столетия. Дъбовите греди, умело обработени в краищата, са поставени една върху друга и пасват идеално в сглобките в ъглите, като са още един елемент, който прави тази конструкция по-добре адаптирана да издържи на земетресение.

"Това, което е необичайно в тази архитектура, при тези конструкции, е именно изключителната връзка с природата", казва директорът на открития музей в Сибиу Лучиан Робу, според когото тези къщи с естетиката си са вдъхновили прочутия скулптор Константин Бранкузи.

Именно защото са модел за устойчиви конструкции, тези къщи са съхранени и представени в Музея в Сибиу. "Ние можем да станем устойчиви, като се учим от природата, учим се от тези конструкции, учим се от хората, които са живели преди 100 години", казва Лучиан Робу.

Строителството в хармония с природата, майсторите, които все още знаят техниките, които в продължение на векове са доказали, че са устойчиви, стените и таваните, изградени от дърво и вероятно изолирани с пръст, включително използването на гвоздеи, направени от твърдо дърво - всичко това прави тези стари къщи здрави и те не се срутват по време на земетресения.

"Това е тайната: майсторите, с практиките и инструментите от там (мястото, откъдето произхожда къщата), с използване на един и същи вид дърво", допълва Лучиан Робу.

Директорът на музея на открито в Сибиу смята, че ако тази дървена къща все още се намираше в окръг Горж, тя щеше да издържи на двете скорошни земетресения без нито една пукнатина: "Тези сглобки и начинът, по който са изработени, позволяват на дървото да действа и да се адаптира към тектонските движения. (...) Това са конструкции, които - независимо от времето и тектонските движения - не се изместват, а остават в равновесие".