Защо фейсбук работи за Христо Иванов?

Румен Радев също се радва на безупречен образ в социалната мрежа

Политика
11:16 - 04 Юли 2021
6466
Защо фейсбук работи за Христо Иванов?

Много преди парламентарни избори на 4 април социалната мрежа фейсбук ограничава разпространението на информация, съдържаща критични материали за за коалицията на Христо Иванов  „Демократична България“. Медийни експерти, занимаващи се с информационни онлайн издания и дигитален маркетинг, са категорични, че изкуственият интелект на мрежата е програмиран така, че целенасочено да ограничава разпространението на материали, поставящи в лоша светлина активисти на ДБ.

Публикациите от акаутните на близки до Христо Иванов хора обикновено достигат до минимум 5 или 6 хиляди души. Критичните информации за градската десница обаче трудно се четат и от няколкостотин потребители. Според IT специалисти подобни "отлични" резултати се постигнат с наемане на частни компании, които модерират съдържанието в социалните мрежи.

В навечерието на предишния парламентарен вот бившият евродепутат Николай Бареков обяви, че ДБ е инвестирала 250 000 лева за реклама във фейсбук и попита нейния председател откъде идват тези пари. Отговор, естествено не последва.

Освен умните и красиви хора на Христо Иванов, от подобни експерти вероятно се ползва и президентът Румен Радев. Неговата персона също е излъскана до безкрай във фейсбук групите, а критичните статии са трудни за достъп.

Както е известно, подобен скандал с манипулирано съдържание и създаване на измислена реалност се развихри в няколко големи държави, сред които САЩ, където срещу Фейсбук бяха повдигнати сериозни обвинения за действия срещу националната сигурност на страната, в Германия – за целенасочено подстрекаване на омраза по време на бежанската криза, както и в Норвегия.