Защо не може да има македонско малцинство у нас?

Ако няма разлика между македонци и македонски българи, защо да се променят учебниците по история?, пита доц. Спас Ташев от БАН

Политика
16:20 - 24 Януари 2022
6456
Защо не може да има македонско малцинство у нас?

През последните дни в разни медии в Скопие, известни с антибългарските си и просръбски послания, се натрапва мнението, че българите не трябвало да се вписват в конституцията на Северна Македония. Провеждат се и активни мероприятия премиерът Кирил Петков да бъде заливан с такива идеи. Аргументът е, че няма разлика между македонци и македонски българи. В известно отношение са прави, но неказването на цялата истина е началото на манипулацията. Това написа във Фейсбук историкът от БАН доц. Спас Ташев. 

"В миналото сред предците на тези, които днес се идентифицират като етнически македонци и македонски българи, наистина е нямало различия. Били са едно и са се борили за едно и също нещо. Заради това единство в миналото сме записали в договора ни със Северна Македония, че имаме обща история, а ние официално сме заявили, че тя е до 1944 г. (с тази времева граница не съм съгласен, но това не променя факта, че договорът е такъв).
Всъщност днес между македонци и македонски българи наистина няма етнокултурни различия, но има разлика в тяхната самоидентификация, което е достатъчно различие", пише доц. Ташев.

По същия начин днес в Австрия се разграничават в две отделни групи австрийците и австрийските немци, между които също няма етнокултурни различия. Или в Молдова молдованите и молдовските румънци, при които също няма етнокултурни различия, но са отчетени в две отделни групи именно заради различното им самоопределение. Разбира се, Северна Македония няма вековните държавни традиции на Австрия или Молдова, поради което е логично политическото обособяване край Вардар да е проявено в много по-малка степен. Именно това определя и по-големия дял на тези, които продължават да съхраняват българското си самосъзнание.

Ако приемем твърдението, че няма никаква разлика между македонци и македонски българи, защо да се променят учебниците по история? Какво ще ни пречи, че Гоце Делчев е обявяван в Скопие за македонец, след като няма разлика между македонци и македонски българи? Убеден съм, че на този въпрос противниците на вписването на българите в Конституцията няма да намерят смислен аргумент. Само чрез клюки ще продължат да плетат интриги. Най-голямата разлика в наши дни между македонци и македонски българи е, че едните са изменили на предците си и това е тяхно право. Но пък другите са останали верни на идеалите на предците си и не разбирам защо тези, които са изменили, ще забраняват на тези, които са останали верни, да отстояват тези идеали?

Според историка трябва да уважаваме избора както на едните, така и на другите, но в никакъв случай не можем да допуснем едните да налагат мнението си над другите.

А защо в България не може да има македонско малцинство? Защото след като днешните македонци произхождат от българите, то този процес е протичал при специфичните условия в югославска Македония, но тези условия са отсъствали в България. Най-малкото защото идеята за независима Македония се появява след Първата световна война, а Пиринска Македония е в състава на България от 1912 г., като до тогава, докато е в Османската империя, няма никаква македонска политическа самобитност, която евентуално да прерастне в етническа (както твърдят в Скопие, за което пак имам забележки) - борбата е за обща териториална автономия на Македония и Одринска Тракия, където няма нито един македонец, а духовното единство на българската нация се поддържа от Българската Екзархия чрез наличието на единна с България система от училища, читалища и църкви.

По същия начин в Австрия или Молдова днес има останали лица с германско или румънско самосъзнание, но в Германия или Румъния не може да има местни лица с австрийско или молдовско самосъзнание. Защото то се е формирало на немска или румънска основа, но само в политическите граници на Австрия или Молдова, не и извън тях.