Защо не трябва да ядем ягоди?

Плодовете обикновено се отглеждат с помощта на химикали

Актуални новини
12:48 - 05 Юли 2020
5912
Защо не трябва да ядем ягоди?

Сезонът на ягодите е. Те са един наистина уникален плод. Не само че са много красиви, свежи и ароматни, а и са нещо като символ на романтиката и любовта. И не само, че ягодите са много вкусни и сочни, а и са достатъчно хранителни и полезни.

Но малко хора знаят, че ягодите далеч не са полезни за всички. Те може да са незаменими за някои и категорично неприемливи за други хора.

Кой трябва да използва ягоди с повишено внимание и кой изобщо трябва да се откаже от тях?

ПОЛЗИТЕ ОТ ЯГОДИТЕ

Благодарение на състава си ягодите имат противовъзпалителни и антибактериални свойства, при умерена консумация в храната имат общо лечебно действие върху организма, помагат за нормализиране на метаболизма и подобряване на функционирането на вътрешните органи.

Лекува сърдечно-съдовата система

Поради съдържанието на салицилова киселина ягодите предотвратяват образуването на кръвни съсиреци. Поради това натоварването на сърцето се намалява.

Витамин С, калий, фибри и полифеноли инхибират усвояването на холестерола, което е важно за нормалното функциониране на кръвоносните съдове.

Насища с витамини

Ягодата е богата на витамин С. В пет средно големи плодове е повече, отколкото в едър портокал. Друго полезно свойство на ягодите е високото съдържание на витамин В6 (фолиева киселина), който е по-високо в тях, отколкото в гроздето и малините.

Подобрява обмяната на веществата

Ягодите активират метаболитните процеси, принуждавайки тялото да обновява клетките по-бързо, тоест това е един вид естествен еликсир на младостта.

Нормализира чревната функции

Благодарение на съдържанието на полизахариди и органични киселини ягодите помагат за нормализиране на храносмилането. Съдържащият се в него пектин ефективно действа срещу запек.

Помага за отслабване

Ягодите помагат за разграждането на мазнините и нормализиране на нивата на захарта. В допълнение, те съдържат минимум калории. Антоцианини - флавоноиди, отговорни за червения цвят на плодовете, помагат на тялото да изгаря подкожните мазнини.

В Холивуд диетата с ягоди е много популярна, за 4 дни с нейна помощ можете да се отървете от два килограма излишно тегло. Виктория Бекъм например яде само ягоди три дни в месеца. Както самата тя казва: „ 300 грама ягоди за закуска, заедно с прясно или кисело мляко е чудесно начало за нов ден .“

Полезни за кожата

Естествените козметични маски на базата на ягоди избелват кожата, правят я еластична, благодарение на антисептичните си свойства ягодите помагат да се отървете от акне.

Подобряват настроението

Ароматните вещества, съдържащи се в ягодите, стимулират отделянето на серотонин и повишават настроението, докато антиоксидантът фисетин подобрява паметта и умствените способности.

Положителен ефект върху сексуалния живот

Цинкът, съдържащ се в плодовете, оказва влияние върху хормона тестостерон, който регулира сексуалния нагон. Съдържанието на антиоксиданти в ягодите е полезно и за сексуалната функция.

Не забравяйте, че ползите за здравето на ягодите са големи, но това не означава, че те нямат противопоказания. Не бързайте да купувате първите плодове, които се появяват на пазара. И със сигурност не трябва да давате ранни ягоди на деца.

За да може реколтата да узрее рано, недобросъвестни производители третират растенията с вредни химикали. Изчакайте плодовете да узреят естествено и им се насладете без страх.

Ягодовите могат да служат като носители на яйца от паразити. Затова старателно измийте плодовете, преди да ги консумирате. Когато избирате плодове, опитайте се да вземете тъмночервени, без повреди.

КОЙ НЕ ТРЯБВА ДА ЯДЕ ЯГОДИ

Бременни

Ако очаквате бебе, трябва да внимавате при избора и яденето на ягоди. Плодовете обикновено се отглеждат с помощта на химикали. Ако наистина искате, направете избор в полза на домашно отгледани ягоди.

Кърмещи майки

Ягодата е алергенен продукт. Ето защо, за да няма детето алергия, напълно се откажете от тези плодове по време на периода на кърмене.

Деца под 3 години

Всички червени плодове са силен алерген, следователно, ако детето все още няма 3 години, трябва да се откажете да му давате ягоди. Освен това съществува опасност от хранителни разстройства, защото тялото на детето е по-чувствително към „химията“.

Хора с бъбречни заболявания

Честата и прекомерна консумация на ягоди може да увеличи вероятността от камъни в бъбреците.

Хора с гастрит

В ягодите, голямо количество оксалова и салицилова киселина, дразнят стомашната лигавица и могат да причинят обостряне. Многобройните малки семки предизвикват дразнене на стените на стомаха.

С кариес

Не препоръчваме да ядат ягоди на тези, които вече страдат от кариес.

За да намалите вредното въздействие на здравите ягоди върху организма, не ги използвайте на празен стомах. Комбинирайте с млечни продукти: мляко, заквасена сметана, сладолед, извара. Опитайте да ядете плодове в рамките на 1-2 дни след покупката, пише zdrave.to.