Защо Русия и Китай помагат на Италия?

Общество
15:16 - 31 Март 2020
4324
Защо Русия и Китай помагат на Италия?

Русия и Китай помагат на Италия с каквото могат, а страните от ЕС не проявяват солидарност с най-засегнатата от пандемията държава – такива изказвания правят някои италиански политици. Същото твърдение се върти и из руските пропагандни медии.

Но каква е истината?

„От Русия с любов“

Тази седмица Русия наистина изпрати в Италия защитни средства и бригади специалисти за борба срещу коронавируса, а руският президент Владимир Путин представи пред света една особено умела инсценировка – с флагове и с посланието „От Русия с любов“. Още преди това в Италия пристигнаха и два самолета с медицинско оборудване и специалисти от Китай.

ЕС приветства тази помощ, но припомня, че когато епидемията върлуваше най-страшно в Китай, тъкмо ЕС предостави на страната над 50 тона медицинско оборудване. В интервю за ДВ италианската евродепутатка Елизабета Гуалмини хвали ценната помощ, която оказват Русия и Китай на нейната страна, но припомня, че тази помощ се ръководи не само от хуманитарни мотиви. „Страни като Русия и Китай винаги преследват свои политически цели“, казва евродепутатката. Според нея, по този начин Кремъл се опитва да подобри отношенията си с ЕС.

Евродепутатът от ЕНП Михаел Галер също смята, че Путин преследва свои външнополитически цели. „Той се надява, че ако догодина ЕС удължи санкциите (срещу Русия – бел.ред.), Италия ще наложи вето.“ Белгийският политолог Свен Бископ добавя, че действията на руското правителство са опит да се хвърли прах в очите на собственото население.

Според него, Русия нарочно се преструва, че няма големи проблеми с коронавируса. „Помощта за Италия е и начин да се демонстрира пред собственото население, че за Русия коронавирусът изобщо не е проблем.“ Бископ смята, че това е голяма грешка: „В момента руските власти не могат да извършат нищо по-лошо от това да се преструват, че епидемията не ги засяга. И нищо да не предприемат“, казва политологът.

Прозрачните мотиви на Пекин

За европейските политици мотивите на Пекин са още по-прозрачни. Елизабета Гуалмини смята, че Пекин работи за подобряване на имиджа си. Според нея, тамошните власти са реагирали прекалено късно на разпространяването на вируса и по този начин на практика са допуснали той да предизвика пандемия.

Свен Бископ пък казва, че с кадрите на италианска благодарност за китайската помощ властта в Пекин подава сигнал към собствените си граждани: Ето, ние се справяме със ситуацията, дори помагаме на другите. „Това може да върши работа вътре в Китай, но в Европа няма да забравят факта, че Пекин дълго се опитваше да крие проблема с коронавируса. Докато не го изпусна от контрол“, казва политологът.

Що се отнася до ЕС – Общността сериозно помага на Италия. Още през февруари там беше изпратена обща мисия от специалисти на ЕС и на СЗО. Италианските медии обаче практически не отразиха дейността ѝ. Затова пък обърнаха голямо внимание на китайските специалисти. Или както каза пълномощникът по външната политика на ЕС Жозеп Борел: „Ние помагаме много, но никой не го забелязва“.

Дойче веле