Защо всички гласуваха за Урсула с отвращение?

Опозицията в лицето на „Патриоти за Европа“ и Европа на суверенните нации (ЕСН) ще бъде още по-гласовита

ЕС
09:47 - 19 Юли 2024
3692
Защо всички гласуваха за Урсула с отвращение?

Десетки евродепутати, като българина Радан Кънев, увериха, че ще следят под лупа следващине действия на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен въпреки задоволството си от нейното преизбиране.

Тя бе избрана за втори мандат с убедителна преднина от 401 гласа срещу 284-ма „против“ и 15 „въздържал се“. Решаваща роля изигра проевропейското мнозинство в лицето на Европейската народна партия (ЕНП), социалистите, либералите и умерените „зелени“.

Вотът бе таен, но стана също така ясно, че за Фон дер Лайен са гласували и депутати от групата на Европейскките консерватори и реформисти (ЕКР). Това са направили чешките и белгийските представители в групата, пише „Политико“.

Италианската премиерка Джорджа Мелони, чиято партия „Италиански братя“ има най-голямата делегация в ЕКР, бе обидена от пренебрежението към нея и имаше очаквания, че всички евроконсерватори ще бъдат против Фон дер Лайен.

„Честно казано, гласувах за нея, но с кървящо сърце. Смятам, че тя направи много грешки през първия си мандат, но аз просто потвърдих това, което реши Европейският съвет. Сега обаче тя трябва да покаже дали е сериозна или просто ще ни кара да се усмихваме“, заяви за Клуб Z чешкият евродепутат консерватор Ондржей Крутилек.

Той очаква да види екипа от еврокомисари, ресорите, ще има ли силни зам.-председатели на ЕК и кои дирекции за кои комисари ще работят.

„След това ще решим дали през есента да гласуваме за новата Комисия", добави Крутилек.

А самата Урсула фон дер Лайен, ако иска този Европейски парламент да работи, трябва да сътрудничи с партиите, отразяващи всички резултати от изборите, смята Ондржей Крутилек. А този резултат е, че след европейските идбори през юни махалото се е люшнало от крайноляво към крайнодясно.

Колкото до евроконсерваторите, те  са отворени за сътрудничат с всяка политическа сила в ЕП, която е готова да направи например някои промени в Зеления пакт.

Според германският социалдемократ Удо Булман сигналът от вота е, че проевропейските групи са достатъчно силни не само да защитават Европа, но и за да развият интересите от тяхното обединение.

Що се отнася до условията на социалистите за подкрепата за Фон дер Лайен, те не са само за първите стъпки, а са цял процес. Той не започва и не свършва днес, изтъкна Булман.

Опозицията в лицето на „Патриоти за Европа“ и Европа на суверенните нации (ЕСН) ще бъде по-гласовита, но и ЕНП е повишила резултатите си и остава първа сила в Парламента, изтъкна германската евродепутатка от първата политическа сила Андреа Векслер.

„Без нас няма да има мнозинство нито вляво, нито вдясно. Така че нашият отговор ще бъде по-добра политика, по-близко до хората и да не се боим нито от леви, нито от десни“, заяви тя.