Защо занапред ще се раждат повече близнаци?

Мистика
12:42 - 27 Юли 2021
1619
Защо занапред ще се раждат повече близнаци?

Думата близнаци идва от близо и означава деца, които в утробата на майка си са били близо един до друг. Близнаците, тризнаците и повече-знаци, вълнуват обществото от дълбока древност.

Първата двойка „близки деца“, която е описана, се споменава в Библията. Това са братята Яков и Исав, за които се казва, че са започнали борба още преди да се родят, която продължила дълго време след това. Ромул и Рем са други известни митични братя, основатели на Рим.

В съвременния свят има множество известни деца, родени от една бременност, като Мери Кейт и Ашли Олсън или децата на Бионсе Сър Картър и Руми.

Психологическите аспекти на интереса към близнаците са разглеждани в множество статии и научни разработки, така че тук няма да се спираме върху тях.

По-интересно е, че в последните години се наблюдава увеличаване на броя на многоплодните бременности. Към настоящия момент има пик в раждането на близнаци, като се наблюдава увеличаване спрямо 80-те години с 1/3 (9 на 1000 раждания през 1980 спрямо 12 на 1000 бременности към днешна дата), споделя Нewscientist. Този ръст е при двуяйчните близнаци, които се развиват от две оплодени яйцеклетки, докато броя на еднояйчните близнаци остава непроменен.

Друг източник посочва малко по-различни цифри, но тенденцията за увеличаващите се близнаци се запазва. Проучване проведено в САЩ показва, че броя им се увеличава с цели 76% процента от 1980 до 2009 и продължава да расте, пише Verywellfamily.

При толкова голяма разлика в цифрите за толкова кратък период от време не може да не се запитаме на какво се дължи това. И какво означава за нас дали процентите ще продължат да растат? Дали след още няколко десетилетия няма да се приема за нормално да се раждат поне по две деца от една бременност? Дали ако се роди само едно дете, няма да се приема за някакво патологично състояние?

За да намерим отговор поне частично на тези въпроси, трябва да разберем, на първо място, на какво се дължи този феномен през последните години. Станфордската педиатрична клиника (Stanford Children’s Health) определя няколко основни фактори за повишената многоплодна бременност.

Естествено, на първо място, е генетичната предразположеност, за която е известно отдавна. Друг основен фактор е възрастта на жената. Според специалистите жени над 30 годишна възраст е по-възможно да родят близнаци.

Изненадващо, расовата принадлежност също оказва влияние. Бели жени над 35 годишна възраст имат най-голям шанс в сравнение с афро-американките и азиатките.

Друга причина за увеличаването на близнаците е повишаването на броя и качеството на репродуктивните технологии. Процедури като изкуствена инсеминация и ин витро забременяването обикновено променят изкуствено хормоналния баланс в тялото и се провеждат при условия на презастраховане. Това означава, че стимулацията може да предизвика отделянето на по-голям брой яйцеклетки (изкуствена инсеминация) или се имплантират по-голям брой ембриони (ин витро оплождане), което значително увеличава шанса за многоплодна бременност.

Какво ни показват всички тези данни? Тук би трябвало да се обърнем към обществото ни, как се е развивало през вековете и как е еволюирала ролята на жената в него.

На 30.12.1986 Ню Йорк Таймс статия, в която описва ролята на жената като все по-активен участник в пазара на труда и по-намаляващата ѝ роля на съпруга и майка. Авторът на статията твърди, че по това време жените получават по-ниско заплащане и често това да работят е свързано с разводи отлагане на брака и майчинството. Той споделя притеснението си относно тази ситуация и изказва мнение за необходимостта от реформа в това отношение.

Нещо повече – според тази публикация последно през 50-те години е било типично жената да се омъжи млада, да бъде домакиня и да ражда деца. Това неминуемо поражда въпроса дали еманципацията на жената не води след себе си повече следствия отколкото сме предполагали. Не е ли малко странно, че точно тогава започва и бумът на близнаците?

Излизайки от ролята на домакиня, жената се „събужда“ за кариерно развитие и установява, че може да върши не по-лошо нещата от мъжете. Това води до постепенната поява на все повече дами, които в преследване на кариерно развитие усядат на по-късен етап от живота си и логично раждат деца по-късно.

Нека си припомним една от причините според Станфорд за раждане на близнаци, а именно при жени над 30 годишна възраст се увеличава шансът за раждане на близнаци. При бели жени над 35 годишна възраст шансът се увеличава драстично. В допълнение, през последните години се развиват технологиите за асистирана репродукция, което помага на много бездетни семейства да се сдобият с така желания наследник. Хора, за които е било немислимо в миналото да имат деца, сега успяват.

Какво ще се случи в бъдещето?

Дали ще се раждат все повече близнаци? С наличната към момента информация може да се твърди, че ще се увеличава броят на многоплодните бременности значително. Едва ли във времето, в което живеем, жените ще изберат да се върнат към ролята си само на съпруги и майки. Едва ли, ако чакаш години наред за така мечтаното детенце, ще откажеш да го родиш. Всичко това може да доведе и до различни генетични изменения, които да допринесат за увеличаване броя на близнаците.