Защо Запорожката атомна централа е толкова важна за Украйна и Русия?

Актуални новини
14:01 - 04 Март 2022
6098
Защо Запорожката атомна централа е толкова важна за Украйна и Русия?

Руски танкове стреляха днес по Запорожката атомна електроцентрала в Украйна, която е най-голямата в Европа, предаде Франс прес. Последва пожар, който породи опасения, че може да се стигне до голяма авария. Нападението не засегна нито една жизненоважна инсталация на централата. Украинските власти и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) заявиха, че сигурността на централата не е засегната.

От своя страна руското Министерство на отбраната заяви, че украински диверсанти са отговорни за случилото се тази нощ на територията на Запорожката атомна електроцентрала, предаде Ройтерс. Говорителят на министерството Игор Конашенков окачестви събитията от тази нощ като "чудовищна провокация", предаде БТА.

Ето някои факти за централата:

* Запорожката АЕЦ се намира в Южна Украйна, на река Днепър и на 525 км от Чернобил.

* Става дума за най-голямата ядрена електростанция в Европа с производствен капацитет от близо 6000 мегавата - достатъчно за захранването с електричество на около четири милиона домакинства.

* Изграждането на първия й реактор започва през 1979 г., когато Украйна е част от Съветския съюз. Централата е открита през 1985 г. и днес разполага с шест съветски реактора тип ВВЕР-1000, последният от които започва да работи през 1995 г.

* Тези реактори са с годност между 40 и 60 години, като с напредъка на технологиите има възможност животът им да се окаже дори по-дълъг.

* Замисълът за този тип реактори, при които се използва вода под налягане и които се смятат за едни от най-сигурните, е заимстван от този за реакторите в ядрените подводници и се различава от концепцията на реакторите в Чернобил.

* Балаковската АЕЦ, разположена на Волга в Южна Русия, и АЕЦ "Козлодуй" на река Дунав в България, са снабдени със сходна технология. Начинът на производство, който е възприет при този тип реактори, позволява поддържането на по-ниски нива на радиация за персонала на атомните централи.

* Запорожката атомна електроцентрала е най-голямата от четирите действащи АЕЦ в Украйна, които заедно генерират около половината от електричеството в страната, отбелязва Ройтерс. 

* Запорожката АЕЦ е от стратегическа важност за Русия, тъй като се намира на около 200 км от Крим, който бе анексиран от Москва през 2014 г.