Заслужава ли последният жив член на Политбюро Георги Йорданов орден "Стара планина"?

Не бива да смесваме културната с партийната политика, заяви министър Найден Тодоров

Политика
14:00 - 01 Август 2024
3287
Заслужава ли последният жив член на Политбюро Георги Йорданов орден "Стара планина"?

Заслужава ли последният жив член на Политбюро и последен министър на културата по времето на социализма Георги Йорданов орден "Стара планина"? Този въпрос разбуни духовете в парламента днес, след като служебното правителство на Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев някогашният комунистически лидер да получи най-високото държавно отличие - орден "Стара планина" - първа степен за "големите му заслуги в областта на културата и изкуството".

Поводът за връчването на отличието е навършването на 90 години на Георги Йорданов. Той е роден на 29 май 1934 г. в град Твърдица.

Предложението за връчването на ордена е на Министерството на културата. На вчерашното си заседание Министерският съвет взе решение да предложи на президента да издаде указ за награждаването на Георги Йорданов Момчев с орден "Стара планина" - първа степен. Най-вероятно Румен Радев ще издаде указа.

Георги Йорданов беше заместник-председател на Министерския съвет от април 1979 до август 1987 г. и от юли до декември 1989 г., беше председател на Съвета за духовно развитие при МС (от 1986) в правителството на Георги Атанасов, министър на културата, науката и просветата в правителството на Георги Атанасов от 19 август 1987 до 4 юли 1989 г., кандидат-член на Политбюро на ЦК на БКП от 1979 до декември 1989 г., но влизаше в тясното партийно и държавно ръководство.

Оценките за работата на Георги Йорданов са полярни. Критиците му изтъкват, че той е един от най-приближените хора на Тодор Живков, неразривно свързан с Българската комунистическа партия (БКП). Обвинен е за прахосването на милиони левове веднага след промените през 1990 г., но в последствие делото така и не стигна до съдебната зала.

Лидерът на ДСБ ген. Атанас Атанасов "подпали фитила" по повод решението на кабинета да награди някогашния министър на културата Георги Йорданов с орден "Стара планина", като призова председателите на ГЕРБ и СДС - Бойко Борисов и Румен Христов да се разграничат.

Други обаче защитават Георги Йорданов и казват, че той е бил много далече от консервативните комунисти и е насърчавал по-свободолюбивите творци и е направил много за развитието на българската култура по времето на социализма.

Служебният министър на културата Найден Тодоров излезе с позиция за скандала, който се разрази в НС по-рано днес. 

„Не бива да смесваме културната с партийната политика. Както показват последните години, партийните страсти се превърнаха в пропаст в отношенията между хората. Ролята на културата е да обединява. Политиката акцентира върху различията между нас, а културата търси общото“, заяви Найден Тодоров.

„Като музикант не мога да се отрека от композитори като Любомир Пипков, Филип Кутев или Александър Райчев (на когото дължим и съвременната версия на химна на България), защото са заемали ръководни позиции по време на комунизма. Както не мога да се отрека и от Панчо Владигеров или Веселин Стоянов“, обясни още министърът на културата.

Той добави, че като служебен културен министър няма право да отправя предложения сам, а се съобразява с решения на комисии, които от своя страна разглеждат предложенията на инициативни комитети.

„Несъобразяването с тези решения би било незаконен акт от страна на министъра. А списъкът на инициативния комитет за награждаване на Георги Йорданов включва неоспорими имена от културния сектор, с различни политически убеждения, но очевидно намерили причина, която да ги обедини в издигането на неговото име за награждаване“, обясни Найден Тодоров.


В мотивите за награждаването на Георги Йорданов с орден "Стара планина" служебното правителство на Димитър Главчев представя Георги Йорданов като "български държавник и общественик, свързал неразривно житейския си път с развитието и възхода на българската култура".

Георги Йорданов е посочен като "един от създателите и радетелите за създаване на Национален дарителски фонд "13 века България", с изключителен принос към популяризирането и съхраняването на българските духовни ценности и високо оценен от ЮHECKO". НДФ "13 века България" е наследник на фонд "1300 години България" създаден през 1981 г. по повод честванията от основаването на страната.

Правителството на Димитър Главчев отбелязва като заслуга на Георги Йорданов и построяването на "един от символите на столицата НДК". Всъщност идеята за Националния дворец на културата е на Людмила Живкова, като за изграждането на НДК е разрушен Мемориалът на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк, които и до днес не са възстановени.

През този век Георги Йорданов успя да издаде няколко книги, сред които "Поврати", "Притаени мигове" и "Съзидатели".


КОЙ Е ГЕОРГИ ЙОРДАНОВ?

 

Георги Йорданов завършва право в Софийския университет през 1956 г. Работи около четири години като прокурор в Сливен. От 1960 г. работата му е свързана с БКП. Започва като секретар на Градския комитет на Димитровския комунистически младежки съюз (ДКМС) в Сливен, завеждащ отдел "Пропаганда и агитация". Само за 11 години се издига в партийната йерархия, като минава през всички нива, за да стане член на ЦК на БКП през 1971 г., а осем години по-късно и кандидат-член на Политбюро на ЦК на БКП - това е кръгът на приближените до Тодор Живков.

След смъртта на дъщерята на комунистическия лидер Людмила Живкова, през 1982 г. Георги Йорданов заема мястото на председател на Комитета за култура (с ранг на министър). Продължава нейната политика, започнала през втората половина на 70-те години на XX век за отваряне на българската култура към света.

Най-добрите ни оперни певци получават разрешение да пеят на Запад, популяризира се тракийското културно наследство, определени български художници и творци получават възможност да учат в Париж, правят се международни писателски срещи, "Мистерията на българските гласове" излиза извън пределите на страната.

Георги Йорданов кани кардиохирурга проф. Александър Чирков да дойде да работи от Германия в България

След промените, на 1 април 1990 г. Георги Йорданов е изключен от БКП като един от близките съратници на Тодор Живков, но по-късно членството му в БСП е възстановено.

През 1992 г. е привлечен като обвиняем по дело номер 3 за подписани от него като заместник-председател на Министерския съвет и министър на културата решения на правителството в периода 1982 - 1989 г. за отдаване на безвъзмездна помощ на държави от Третия свят и на братски партии. По-късно обвиненията срещу него са снети, а през 2000 г. делото е прекратено.

Георги Йорданов се радва на добро здраве, може да бъде видян на различни събития и коктейли, изключително запазен е за възрастта си.

През последните години започна да получава и отличия. През май 2023 г. Георги Йорданов получи най-високото отличие на Министерството на културата - "Златен век - огърлие" от служебния министър Найден Тодоров.

През 2021 г. беше отличен и за "изключителен принос в основополагането на НДК" по повод 40-та годишнина от откриването на Националния дворец на културата.

По времето на социализма Георги Йорданов два пъти е награждаван с орден "Георги Димитров" и веднъж с орден "13 века България".