Застаряващ Китай вдига пенсионната възраст

Свят
12:36 - 11 Септември 2024
1260
Застаряващ Китай вдига пенсионната възраст

Висшият законодателен орган на Китай проучи официален план за повишаване на възрастта за пенсиониране в страната, която в момента е сред най-ниските в света, съобщава "Ройтерс".

Това би било ключова стъпка към промяна на непроменените от десетилетия трудови закони и облекчаване на икономическия натиск, произтичащ от намаляващата работна сила.

Управляващата комунистическа партия заяви през юли, че Китай постепенно ще повиши възрастта за пенсиониране в страната. Към момента възрастта за пенсиониране е 60 години за мъжете - около шест години под тази в повечето развити икономики, за жените, работещи в офис, тя е 55 години, а за жените, които работят във фабрики - 50 години.

Ако хората работят по-дълго, това би намалило натиска върху пенсионните бюджети, тъй като много китайски провинции вече изпитват големи дефицити. Това ще забави и изплащането на пенсиите и ще наложи по-възрастните работници да останат на работните си места по-дълго, което вероятно няма да бъде приветствано от всички.

Това бе водеща тема в китайските социални мрежи, след като официалната новинарска агенция "Синхуа" съобщи, че високопоставени членове на Националния народен конгрес са обсъдили темата в Пекин вчера и мнозина са изразили загриженост относно повече търсещи работа хора и недостатъчно свободни работни места.

"За Китай е неизбежен избор да се адаптира към новото нормално развитие на населението", заяви Мо Жун, директор на Китайската академия по труда и социалните науки.

Реформата е спешна, тъй като очакваната продължителност на живота в Китай нараства до 78 години към 2021 г. от около 44 години през 1960 г. и се очаква да надхвърли 80 години до 2050 г. В същото време работещото население, необходимо за издръжка на възрастните хора, намалява.

Националните здравни власти очакват групата от хора на възраст 60 и повече години да нарасне от 280 милиона до над 400 милиона до 2035 г. Това се равнява на цялото настоящо население на Великобритания и Съединените щати взети заедно.

Понастоящем всеки китайски пенсионер се издържа от вноските на петима работници - половината от това, което беше преди десетилетие и с тенденция към 4 към 1 през 2030 г. и 2 към 1 през 2050 г.