Затвориха наглата кръчма, залостила 200 простаци насред пандемията

Новини
16:33 - 23 Ноември 2020
10045
Затвориха наглата кръчма, залостила 200 простаци насред пандемията

Осем заведения са затворени в столицата след проверки в събота и неделя, съобщиха от РЗИ. Основното нарушение е, че не спазват вечерния час, в който да затворят – 23.30 ч. Само в едно от тях е имало около 200 човека, без изобщо да се спазва дистанция.

От РЗИ не уточняват името на заведението, но Lupa.bg установи, че става дума за ресторант "Ил Сицилиано" в центъра на София (на Орлов мост, до езерото "Ариана"), в който в петък вечерта се е вихрило специално парти с жива музика. Инспекторите на РЗИ дошли към 00,30 ч. на проверка - час след като обекта е трябвало да е затворен - но вътре се вихрело щуро парти. Цели 2 часа близо 200-те простаци, яли и пили в ресторанта насред Ковид-пандемията, се оказали залостени вътре, тъй като от персонала решили да не допускат инспекторите. В крайна сметка след като една жена припаднала, вратите били отворени, за да може да бъде закарана в болница.

Някои от затворените заведения са допускали клиентите си след тайни пароли, а други са отказвали да пуснат проверяващи на територията си. Глобите за работа след определения час могат да стигнат 2000 лева при повторно нарушение.

„Не трябва да има струпвания, трябва да има отстояния най-малко от 1,50 м. Трябва целият персонал да бъде с маски, да има осигурени дезинфекционни средства. Някои злоупотребяват с това нещо”, поясни Инна Балабанова от Регионалната здравна инспекция в София.