Затвориха фабрика в Пловдив за фалшиво италианско вино

Двама мъже от Милано са под домашен арест за производството на "ДОК Болгери Сасикая”

Общество
13:37 - 15 Октомври 2020
2537
Затвориха фабрика в Пловдив за фалшиво италианско вино

Международен трафик за милиони евро с фалшифицирано луксозно вино беше разбит от Финансовата гвардия на Флоренция. Фабриката за производството на дървени каси, тапи и хартия, в които се пакетирали бутилките, се намирала до Пловдив, съобщиха медиите в Тоскана. Става въпрос за едно от най-скъпите италиански вина на елитна тосканска изба oт Болгери.

В свое прессъобщение Финансовата гвардия на Флоренция съобщи, че е издала заповеди за поставяне под домашен арест на двама души, жители на Милано, които били начело на трафика с фалшиво вино с етикета „ДОК Болгери Сасикая” от реколти 2010-2015 г. Виното било купувано в Сицилия, бутилките за него – в Турция, а производството на етикети, тапи, дървени каси, прозрачна хартия – в България. Етикетите на фалшивите бутилки възпроизвеждали перфектно холограмите и отличителните знаци на оригиналното вино, поради което позволявали на трафикантите да го продават в чужбина.

Според в.”Тирено” бутилките, произвеждани в Турция, се транспортирали до Пловдив. Оттам с различни пратки и натоварени на различни тирове, достигали до склад в провинция Милано.

По време на едногодишното си разследване италианските власти от град Емполи са запорирали до Милано 80 000 фалшифицирани етикета, бутилки, тапи, дървени каси. Те можело да се използват за 1100 каси вино „Сасикая 2015” с общо 6600 бутилки, чиито печалби на пазара можело да достигнат 2 млн.евро. Благодарение на намесата на следователите била засечена доставката на 41 каси „Сасикая 2015”, които вече били подготвени за продажба. Според властите организацията била в състояние да пласира всеки месец по 700 каси вино, или 4200 бутилки, което означавало по 400 000 евро печалби месечно. Организацията разчитала на корейски, китайски и руски клиенти, които поръчали най-малко 1000 каси вино. Двамата италиански граждани, баща и син, които стоели начело на трафика, се грижели в склада за бутилирането на виното, опаковането и пакетирането на бутилките и касите и за поставянето на етикетите. В момента се разследват общо 11 души, свързани с трафика.

Началото на разследването датира от края на 2018 г., когато властите от град Пиза извършили проверки в бутилираща фирма в провинцията. След като било анализирано химическото съдържание на наливното вино, се оказало, че то е омесено с вода, към която били прибавени забранени съставки като захар от цвекло.