Затвориха ромската махала във Видин заради чумата

Жителите на квартал „Нов път” се вдигнаха на бунт

Общество
17:07 - 30 Юли 2019
3856
Затвориха ромската махала във Видин заради чумата

Напрежение във Видин! Започна избиването на свинете в квартал „Нов път”. Жители на ромската махала обаче се разбунтуваха срещу заповедта да бъдат избити всички прасета.

В понеделник в квартал „Нов път” беше доказан първи случай на чума по свинете. А от тази сутрин започна евтаназирането на прасетата. До следобед бяха умъртвени само 4.

На всички входове и изходи на махалата пожарникари мокрят с дезифектант. Проверяват се и всички автомобили, не се допускат жители, които не живеят в квартала.

Умъртвяването на прасетата започна тази сутрин в ромския квартал, без ясна представа колко са животните. С екипа на Агенцията по храните бяха полиция и кметският наместник на квартала.

Същевременно започна и взимането на проби от прасетата в 10-километровата зона около Видин, а в 3-километровата всички ще бъдат умъртвени.

„Създадена е организация, като започваме от огнището, а после се насочваме към село Новоселци, което попада в 3-километровата зона", каза директорът на Областната дирекция по безопасност на храните във Видин - д-р Адриян Данков, цитира НТ.