Затворник с доживотна присъда ръководил бандата с кирките

Седем души от групата вече са с обвинения

Крими
16:06 - 15 Октомври 2019
1856
Затворник с доживотна присъда ръководил бандата с кирките

Седем души са с обвинения след арестите в Бургас. Те са били част от организираната престъпна група за рекет в морския град, каза говорителят на спецпрокуратурата Сийка Милева.

Седемте лица са криминално проявени и осъждани. Те са демонстрирали висок начин и стандарт на живот - карали скъпи коли, живеели в скъпи жилища.

Мъж с доживотна присъда в Старозагорския затвор е бил част от групата и до-голяма степен е организирал дейността й, но не е неин ръководител, каза директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. Механизмът, по който е бил придобит телефона, чрез който осъденият е осъществявал контакт с останалите членове на групата, все още не е ясен. Той е осъден за взрив на кола с две жертви.

Спиридонов посочи, че групата е в полезрението на отговорните институции от много години, но доказателствата, които са събрани по образуваното сега досъдебно производство, са от началото на 2019 година.

"Става въпрос за търговци, крупни бизнесмени, към които е упражняван сериозен както психологически, така и физически натиск да прехвърлят бизнеса си. В тази насока са събрани необходимите доказателства, като имаме и доста свидетели, които са разпитани в процеса на досъдебното производство, включително и пред съдия“, допълни още той.

Членовете на групата заплашвали собственици на търговски обекти, хотели и комплекси да сключват договори с охранителни фирми, управлявани от членове на групировката. Ако не го направели, започвали заплахи. В същото време, за да елиминират конкуренцията, групата пребивала охранители от други фирми.

Престъпната група се занимавала и с лихварство. Всеки, който не върнел парите, също бил заплашван или му е нанасян побой. Групата наемала и магазини по морето. Плащали само първата вноска по наемите, а след това чрез заплахи се разправяли със собствениците на обектите.