Заведенията на 50% капацитет и работят до 23 ч.

Нощните клубове отварят месец по-късно

Новини
14:57 - 24 Февруари 2021
2268
Заведенията на 50% капацитет и работят до 23 ч.

Заведенията и ресторантите, които са извън хотелите, отварят врати при ясни условия и регулация - 50% от капацитета, около 6 човека на маса, както и лимитиран час за работа - 23 ч. Това ще се случи от 1 март.

Новината съобщи вицепремиерът и туристически министър Марияна Николова след среща на здравните власти и ресторантьорския бранш в Министерството на здравеопазването.

От 1 март ще бъдат пуснати и организираните събития - конгресният и конферентният туризъм с до 30% капацитет. Екскурзиите и пакетните пътувания също ще могат да се осъществяват от 1 март, като ще има ясни правила по отношение на медицинските и здравните изисквания за самите туристи в автобуса, ваксиниране или да имат необходимите антигенни резултати, антитела.

Считано от 1 април ще бъдат отворени и всички нощни заведения, където също се очаква да има допълнителна регулация.

Срещата на здравните власти с ресторантьорския и туристическия бранш приключи благоприятно, постигнали се договорености. Специално за туристическия бранш е постигнато единно решение за ваксинация на туристическия сектор.

Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов заяви, че е доволен, че най-после заведенията ще могат да работят, макар и с работно време до 23 ч. "Тръгнахме от 22 ч., ние искахме 23.30 ч., но за момента ще бъде 23 ч. до април, когато ще отворят нашите колеги от нощните заведения, тогава отпадат ограниченията за работното време", подчерта Алибегов.

Той подкрепя желанието на здравните власти да включат ресторантьорския бранш в плана за ваксинация, но по-важно било да се ваксинира 70% от населението. 

В едно заведение, в което работят 20 души, влизат 200-300, така че ако тези 20 са ваксинирани, а от 200-те - никой, няма да се постигне нужният ефект, посочи Алибегов.

Браншът подкрепя всички мерки и всичко, което ще доведе до предотвратяване затваряне на бизнеси и до връщане на нормалния живот. Браншът се опасява от последващо затваряне, но се надява да не се стига дотам. Важното е, че може да се работи и колегите ще бъдат доста щастливи. Надявам се час по-скоро да отмине това нещо и да стигнем до 1 април, в който цифрите да позволяват и нощните заведения да отварят и тогава вече сте на слънчевата страна, категоричен бе Алибегов.