Здравен министър: Пийте, пушете и яжте на воля!

Здраве
09:18 - 09 Май 2019
2675
Здравен министър: Пийте, пушете и яжте на воля!

Хората трябва да бъдат оставени да пият, пушат и ядат "колкото си искат", заяви новата здравна министърка на Норвегия Сюлви Листауг и си навлече поредна вълна от критики срещу себе си. Според нея пушачите несправедливо са докарани до състояние да бъдат презирани, предаде Би Би Си.

Листауг е определяна като популистка с антиимигрантски възгледи. Членува в дясната Партия на прогреса от коалиционното правителство, водено от Консервативната партия.

През 2016 г. министърката стана обект на присмех, след като си сложи спасителен костюм и скочи от лодка в морето, за да види какво е да си бежанец. Преди година бе принудена да подаде оставка, след като обвини управляващите, че поставяли "правата на терористите" пред националната сигурност, защото спрели закон за отнемане норвежкото гражданство на заподозрени терористи.

Сюлви Листауг бе назначена на поста в петък, макар че критиците ѝ казват, че почти не разбира от здравеопазване.

В понеделник в интервю за националната тв тя заяви: "Отправната ми точка за общественото здраве е съвсем проста. Не планирам да се държим като морална полиция и няма да казвам на хората как да си живеят живота, а възнамерявам да им помогна да получат информация и на нейна основа да правят избор".

"Хората трябва да могат да пушат, да пият и да ядат червено месо колкото си искат. Властите може да ги информират, но те достатъчно знаят кое е здравословно и кое не. Мисля, че пушачите бяха докарани до състояние да ги презират. Затова са принудени да се крият, а това е глупаво. Пушенето не е нещо добро, защото вреди, но пълнолетните хора трябва сами да решат какво да правят", посочи Листауг, която е бивша пушачка, но от време на време пак пали по цигара.

Според нея властите трябва да изработят стратегия, която да предпази младите хора от пушене и да помогне на възрастните да откажат цигарите.