Здравната комисия застана зад гърба на министър Хинков

Депутатите притискат ресорния шеф да отмени протокола за освобождаването на шефа на "Пирогов"

Топ
17:03 - 07 Декември 2023
1221
Здравната комисия застана зад гърба на министър Хинков

След около час и половина здравната комисия все пак реши да защити шефа на "Пирогов" Валентин Димитров от намеренията на министър Христо Хинков да го отстрани. С 10 гласа "за", 3 "против" и 4 въздържали се, депутатите решиха да притиснат здравното министерство да отмени издадения протокол за отстраняването на Димитров, до произнасянето на всички компетентни органи, които го проверяват.

Решението на комисията не може да отмени решението на здравния министър. Комисията възлага на министъра да извърши това до приключване на проверките от външните одити, заяви шефът на здравната комисия в НС Костадин Ангелов след приключване на извънредната комисия заради скандала "Пирогов".

"Предлагам на министъра да си влезе във функциите", допълни той. И влезе в тона на Асен Василев и Бойко Борисов от по-рано:  "Когато финансов министър ти поиска оставката мисля, че няма какво да се чудиш повече". Както виждате министърът не се ползва с доверието на народните представители в комисията по здравеопазване и съответно и на мнозинството от народните представители, добави още Ангелов.

По-рано 17 депутати осигуриха кворума на здравната комисия в НС, тя обаче излезе в почивка, след като шефът й Костадин Ангелов от ГЕРБ настоя в НС да дойде и здравният министър Христо Хинков.

В залата е и шефът на "Пирогов" Валентин Димитров, който предизвика и скандал между представителите на управляващата сглобка, след като Хинков поиска да го отстрани. Единствената точка е изслушване на ръководството на болницата. Здравният министър дойде след поканата.

Костадин Ангелов започна изказването си като подчерта, че изключително много прекланя към работата на всички лекари, сестри и санитари, които се грижат денонощно за здравето на нашите близки. След това той се спря на одитния доклад, който послужи за мотивация на отстраняването на Димитров.

"Изпълнителният директор не е орган на управление", натътри той. Орган на управление е съветът на директорите, добави Ангелов. Според него е доказано, че лечебното заведение е на печалба и не е на счетоводна загуба и е доказано, че то няма просрочени задължения. Договорът за акредитация на лечебното заведение е сключен, за да покрие задължения по договори, преди датата на назначение на настоящия изпълнителен директор - било консолидиране на дълга. МЗ е одобрило сключването на договора за заем и е дало разрешение на съвета на директорите.

"Този доклад съдържа не само данни за финансовото състояние на заведението, а и за дейности, извършени от изпълнителния директор. Основния мотив, с който съм взел решение д-р Димитров да освободи този пост, са тези данни. Става въпрос за проблеми с личното управление и неспазването на закони, основно за обществените поръчки. Това са сериозни нарушения. Основният мотив са нарушенията в Закона за обществените поръчки, настоя отново министърът. Изпълнителния директор е възложил 3 обществени поръчки за доставка на медицинска апаратура, всяка от които над 70 хил. без съгласуване с МЗ, започна той да изброява. Даде пример и с поръчката за храна на пациентите, за над 980 хил. лв. Имало ограничителни условия в потенциалните изисквания, чрез които е ограничил конкурса към едни и е дал "необосновано предимство на други. Имало и кръг по-малки нарушения, записани в доклада.

Хинков отбеляза, че има сключен договор с Търговска банка за кредит в размер на 34 млн. лв. с 24 м гратисен период. Този кредит занулява всички предишни задължения, подчерта министърът. И добави, че изплащането на кредита в рамките на гратисния период сумата е в месечен размер на 51 хил. лв. след това ще се погасява главницата - 251 хил. лв. месечно. Това означава, че дружеството е сериозно застрашено от финансови загуби, предупреди той. Държавата се ангажира да се повиши капиталът на дружеството, има такова решение на МФ, добави Хинков.

ДСБ искат обяснения от ПП - трябва ли министрите сами да се договарят с ГЕРБ и ДПС
Шефът на "Пирогов": Политически незрели са инсинуациите, че болницата фалира (Видео)
Не знаех, че финансовото, а не здравното министерство е принципал на Пирогов, за да увеличи капитала му, заяде се Костадин Ангелов

Д-р Димитров се защити като заяви, че кредитът във всяка стопанска дейност е финансов инструмент, който не се отразява на печалбата на едно дружество. Кредитът бил за 3 неща, а преди това имало поредица писма с МЗ и МФ. Той дал възможност за вдигане заплатите. "Когато трябваше да плащам 1,2 млн. за просрочените задължения, заработката на "Пирогов" бе 5 млн., сега е 10 млн. Дали при заработка 10 милиона 300 хил. след 2 г. ще са проблем за плащанията? Дали 300 хил. лв. сега или 1 млн. сега ще са на същата равностойност след 15 г.?" попита още той.

От кога задължение за да си вършиш работата е такова да те докара до фалит, продължи той. И заяви, че ще е много спокоен за болницата ако тя продължи да се управлява така. "Ако тази болница се управлява като последната година и половина, нямаше да имаме тези задължения. Ако държавата направи така, че да финансира дейността за деца, за спешните пациенти, тази болница няма никога да е на загуба. Затова не са виновни мениджърите и директорите. Г-н министър, гледам ви в очите, продължавате да вменявате на хората, че съм крадец", обърна се той към Хинков. 

"Никога не съм принадлежал към нито една партия", отговори Димитров на въпрос дали се приема като политическо назначение, след като е политическо уволнение. "Не мога да коментирам дали уволнението ми е политическо или не, това не е излязло от моята уста. Моят апел е Пирогов да не бъде политизиран", добави той.

Шефът на "Пирогов" се оплака, че докладът не е получен в болницата и от него. Копие получил от здравната комисия. До настоящия момент докладът не ми е връчен официално. Не е комуникиран от звеното за вътрешен одит с мен, в ролята на изпълнителен директор. Преди представянето му в окончателен вид, министърът е длъжен да го представи на одитираното лице по закон", оплака се Димитров. И отбеляза, че по принцип този одит би трябвало да подпомогне работата му, но се превърнал в такъв, в който се търсят "закононарушения и неспазване на процедури с цел санкции". Той призна, че цифрите, които са съобщени в доклада, сами по себе си са верни. "Те са извадени от финансовите отчети, които са публично достояние и ние като подчинени на МЗ сме длъжни на всеки 3 месеци да даваме отчети, които да са заверени от вътрешен и външен одитор, след това отиват в МЗ. Във всички тези цифри се вкарва инсинуация че 31 млн. лв. е загубата на Пирогов и декапитализацията е благодарение на моето управление и моя екип. Това са загуби, натрупани за 23 г. като през първите 12 г. са 14 млн.", обясни Димитров пред депутатите.

Той се ядоса, че му се приписват над 6 млн. загуба. "Постъпил съм като изпълнителен директор на 27 юни 2022. Аз съм външен на Пирогов човек. Моята единствена цел и работа е да съм администратор на процесите и да доведа дружеството до по-добро състояние. Тези пари са цялата загуба за 2022 г. Тенденцията по счетоводните баланси е, че през първото тримесечие, когато се очаква да има резултат от моята работа - първо тримесечие 308 хил. лв. счетоводна печалба, 989 хил. лв. на 6-месечието. Имаме трайна тенденция за счетоводна печалба", настоя шефът на "Пирогов".

След това реши да отбележи, че в бизнес мира има 2 типа предприятия - едните са non-profit, там били всички болници и училища, които целят да подобрят живота, образованието или да генерално бъдещето на държавата. "Пирогов" е такова звено. Ние не сме търговско дружество да се очаква да генерираме печалба, която да се отчита в бюджета. Нашата печалба са излекуваните болни, които се връщат на работа и могат да си плащат данъците", настоя Димитров.

"Проблемът с "Пирогов" не е проблем на институцията. Тя е в недобро финансово състояние, независимо, че счетоводната печалба за кратък период от време може да е вярна. ""Пирогов" не е нон-профит болница. Такива са изградени от благотворителни организации. Тя е по Закона за публичните предприятия и и отговаря на всички изисквания по Търговския закон", настоя обаче министър Хинков. Затова бил направил всичко необходимо да има проверка на институции, които не са зависими от МЗ. "Този доклад е даден на АДФИ и Сметната палата, на ДАНС, икономическа полиция и прокуратурата", обяви още той. Резултатът от тези външни проверки ще дадат отговор и дали д-р Димитров има нарушения, или Хинков е "направил нарушение в оценката на неговото поведение".

Телефонът на д-р Димитров го имат всички, заяви шефът на "Пирогов". И отрече обвиненията срещу себе си. Той обаче е изпратил писмо до прокуратурата, с молба за проверка. Пирогов е с едноличен собственик държавата. Правата на държавата се уражняват от уважавания от мен проф. Хинков, който е министър на здравеопазването", заяви той в началото на изказването си. И обяви, че още когато Хинков стъпил в длъжност си запазил час за среща, входирал доклад и отишъл да разговарят. "Запознах го с цялостното състояние на болницата. Обясних, че като я поех имаше 17 млн. просрочени задължения. Какво сме предприели и как работим, с визията за развитието на Пирогов", отчете той. Като педиатър казал как може да помогне за бъдеща детска болница, обсъдили и недофинансирането на пътеки на Спешна помощ. Това бил единственият им разговор.

От агенцията за медицински финансов надзор обясниха, че за периода на управление на Димитров за извършени 62 проверки - 60 са по жалби, една по структура и управление, и една е от самосезиране от медии. 52 не са установили административни нарушения. В 10 има 11 административни нарушения, по които не са съставени наказателни производства заради изтекли срокове, те са отпреди управлението му. При 4 от проверките, преди седмица, са връчени 15 акта за административни нарушения, основно за "пропуски чисто документални, каквото се случват навсякъде"