Здравните власти канят учените на съвместните проверки за водата

Здраве
12:49 - 24 Август 2023
2652
Здравните власти канят учените на съвместните проверки за водата

„Министерство на здравеопазването е отправило покана за участие на представители на "Активни потребители", които към момента са заявили готовност и предстои да се уточни времето, в което ще се включат в пробонабирането по рутинно провеждания мониторинг от РЗИ Бургас“, съобщава МЗ в отговор на питания, отправени от "OFFNews". 

Преди седмица независимият екип учени оповести резултатите от проверка, извършена по европейски проект. Ръководител на групата „Микробиологични рискове в околната среда“ към проекта е д-р Сергей Иванов. 

Данните от изследването показват, че замърсяването на морската вода по някои южни плажове у нас надвишава допустимите норми над 41 пъти. Водата е изследвана за количеството на бактерията Escherichia coli, която се открива във фекалиите. Тя е универсален индикатор за замърсяване на водите за къпане. Методиката за определяне на Escherichia coli е стандартизирана в световен мащаб.

Скандално мръсен се оказва северният плаж на град Царево, наричан Попски. След оглед на района учените установяват, че в морето свободно се изливат фекалии. На второ място в позорната класация е южният плаж на Приморско, при устието на Дяволската река. Както Lupa.bg обаче ви информира, официалните данни от РЗИ-Бургас не показват нищо притеснително именно там. 

"Установените при това изследване резултати за микробиологично качество на водите за къпане коренно се различават от съобщеното от РЗИ-Бургас за същите локации", отбелязаха учените и "Активни потребители" и призоваха Министерство на здравеопазването да направи незабавно публична и независима проверка в РЗИ-Бургас.

В отговор от здравното ведомство обявиха, че не приемат за коректни данните от независимото изследване на Асоциация "Активни потребители" за морската вода и заявиха, че "подобни новини манипулират общественото мнение и нарушават спокойствието на гражданите в разгара на туристическия сезон".

Те изразиха съмнение, че методиката, по която са събрани пробите, е неясна, не е известно и в каква лаборатория са изследвани. Не било правилно и да се вземат в дни след силни дъждове, защото било известно, че в такива дни има по-силно замърсяване. МЗ подчертаха, че изливането на тръбите не е в правомощията на РЗИ-тата и подобни твърдения уронват престижа на институцията.

В отговор от "Активни потребители" за пореден път призоваха за съвместни проверки, а директорът на асоциацията Богомил Николов съобщи, че е изпратил писмо до министрите на здравеопазването проф. д-р Христо Хинков, на околната среда Юлиян Попов и на туризма Зарица Динкова, както и до главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. В писмото си Николов отново настоява проверката да бъде извършена час по-скоро."

В коментар по темата главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че няма замърсени и затворени плажове, но обяви готовност за нова проверка.