Здравните власти на Китай успокоиха, че няма риск от нова пандемия

Детските болници са препълнени със заболели от респираторен вирус

Новини
18:38 - 02 Декември 2023
3251
Здравните власти на Китай успокоиха, че няма риск от нова пандемия

Ръстът на респираторните заболявания в Китай е причинен от известни патогени и няма признаци за нови инфекциозни заболявания, съобщи здравен служител. Страната е изправена пред първата си цяла зима след премахването на строгите ограничения за Covid-19. 

Скокът в заболеваемостта в страната, където в края на 2019 г. се появи Covid-19, привлече вниманието, след като миналата седмица Световната здравна организация потърси информация, като се позова на доклад за редица случаи на недиагностицирана пневмония при деца. 

Китайските власти ще отворят повече педиатрични амбулаторни клиники, ще се стремят да гарантират, че повече възрастни хора и деца получават противогрипни ваксини и ще насърчават хората да носят маски и да мият ръцете си, каза на пресконференция Ми Фенг, служител на Националната здравна комисия на Китай.

Китайските лекари и експертите в чужбина не са изразили тревога относно огнищата в Китай, като се има предвид, че в много други страни се наблюдава подобно увеличение на респираторните заболявания след облекчаване на пандемичните мерки.