Здравният министър: Националната детска болница отваря врати през 2028 г.

404 легла ще бъдат разпределени в 24 отделения

Топ
10:10 - 06 Август 2024
839
Здравният министър: Националната детска болница отваря врати през 2028 г.

Националната държавна детска болница трябва да отвори врати през 2028 г. Това заяви служебният здравен министър Галя Кондева пред БТВ.

Тя обясни, че националната детска болница е темата, по която служебното правителство полага много усилия. Теренът за детската болница е известен и се върви по план-график, увери здравният министър. Всички нови лечебни заведения се разрешават от Министерство на здравеопазването и след решение на Министерски съвет.

Галя Кондева подчерта, че се предвижда да има 404 легла в детската болница, които да бъдат разпределени в 24 клинични структури - клиники и отделения. След поредица от разговори е постигнато споразумение за 422 легла, като се обсъжда възможността да има и детска психиатрия в националната детска болница.

Кондева уточни, че не е викана в ДАНС да дава обяснение за Националната детска болница.

На въпрос дали ще приеме да е втори мандат служебен министър на здравеопазването, Галя Кондева заяви още, че най-трудно може да каже дали би изкарала втори мандат като министър на здравеопазването. През последните 5 години се смениха 6-7 министъра на здравеопазването и много от въпросите, които е трябвало да се разрешат, са оставени неразрешени.

Сега са започнати много добри промени в здравеопазването и дали аз ще продължа или някои друг, няма значение, а е важно да има стабилност в системата, по идеите за детската болница, по насърчаване на специализациите, коментира здравният министър. Галя Кондева уточни, че не е говорено с нея да остане здравен министър и не е получила предложения.

Тя напомни, че е приела предизвикателството да стане министър и е на мнение, че с екипа, с който работи е създала здравно ядро и би приела да остане здравен министър, ако получи ново предложение. Галя Кондева изтъкна, че един от най-големите проблеми в здравеопазването в медицинските кадри - броят на медсестрите и техните заплати. Тя изрази съжаление, че е загубен проектът за протонния център.

Тя даде пример и за тежко положение на болниците в страната, като в най-тежко положение е болницата в "Лозенец".

За разпространението на райския газ в дискотеките, Галя Кондева заяви, че е регламентиран процесът по внос на райския газ, но проблемът е в контрола. Райският газ обаче е разрешен за употреба в хранително вкусовата промишленост.

По отношение на медицинската помощ по въздуха, Галя Кондева добави, че до края на годината ще дойдат следващите 2 медицински хеликоптера. Иначе на държавата, за да може да откликне на всички сигнали ѝ трябват между 6 и 8 медицински хеликоптера.