Здравният министър: Утре вероятно излизаме от тъмночервената зона (ВИДЕО)

Актуални новини
14:10 - 26 Ноември 2021 (обновена)
3990
Здравният министър: Утре вероятно излизаме от тъмночервената зона (ВИДЕО)

Утре вероятно ще излезем от тъмночервената зона. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на пресконференция във връзка с удължаването на извънредната епидемична обстановка и свързаните с това заповеди за въвеждане на временни противоепидемични мерки на територията на страната.

Подобрява се епидемичната обстановка в страната по всички показатели - на новозаразени, на хоспитализации и смъртност, допълни здравният министър.

От 1 декември влизаме в нов цикъл на извънредна епидемична обстановка за 4 месеца, което налага издаването на няколко нови заповеди, допълни той.

Намалява се броят на хората, които се намират на болнично лечение. Върхът вече е минал, постепенно спада, обясни епидемиологът и съветник на здравния министър проф. Мира Кожухарова. По думите й, болниците сега не са изпитали тежкото натоварване от предишните вълни.

Намалява и броят на смъртните случаи, въпреки че остава висок. Според проф. Кожухарова, на първо място това се дължи на отказа от ваксинации. Може би сега с падането на вълната повече хора ще се ваксинират, смята тя.

Малко над 1 милион и 724 хиляди души са с пълен курс на ваксинационен цикъл.

Всички данни са прозрачни, открити, всеки може да ги види и да се запознае с тях в Единния информационен портал, допълни проф. Кожухарова.

Успяхме да пречупим тази вълна, на първо място на нашите сънародници, които възприеха идеята за зеления сертификат, както и на медиците в болниците, които помагаха на нуждаещите си, обясни д-р Стойчо Кацаров.

Човекът, който трябва да бъде отличен за това да не стигаме до локдаун, е проф. Мира Кожухарова, подчерта здравният министър. Като благодарност от МЗ, проф. Кожухарова ще бъде отличена със златен медал, който д-р Кацаров и връчи по време на брифинга.

Аз изпълнях ролята на мърморещия човек - понякога ме слушаха, понякога не, каза от своя страна проф. Кожухарова.

Ситуацията с епидемичната обстановка допуска и позволява да вкараме в нашата заповед точки за един по-пълноценен учебен процес сред учениците, обясни заместник-здравният министър д-р Александър Златанов.

Променят се възможностите за извънкласно, дуално обучение, допълни министър Кацаров. Според заповедта досега то е било възможно само в училищна среда, сега това е коригирано - могат да се извършват извънкласни занимания, индивидуално обучение, изпити, консултации с преподаватели, обясни той.

Условието за наличие на сертификат и безопасна среда не се променя. Децата, които са се тествали сутрин, не се налага да го правят и следобед. Това се отнася за всички, каза в отговор на въпрос на БНТ здравният министър.

Ние сме предоставили на МОН над 1 милион щадящи тестове, днес ще им бъдат предоставени още един милион, доставките пристигат. Имаме обществена поръчка за още 2,5 милиона теста. По наша оценка, това е достатъчно до края на учебната година.

По отношение на граничния здравен контрол - хората със зелен сертификат ще могат да влизат в страната. Смятаме да вървим в посока на минимум ограничения, но с максимален ред на противоепидемичност, допълни той.

От 1 декември се удължава срокът, в който човек може да се освободи от карантина човек, влязъл на територията на страната без зелен сертификат. От 24 часа, той става 72 часа, обясни Стойчо Кацаров.

Относно новия щам от Южна Африка, той заяви, че за граждани влизащи от там у нас, няма да важи условието, че на третия ден могат да се освободят от карантина.

 

Очаквайте още подробности!