Зеленчуков омлет с палачинково тесто
за 2 порции, 35 мин
Продукти
2 яйца
200 мл прясно мляко
сол и черен пипер
½ ч.л. куркума
120 г брашно
150 г моркови
200 г зелени аспержи (може да се заменят с бялата част и малко от зелената на пресен лук или с праз)
80 г грах
4-5 стръка магданоз
4 кломки мента
1 ч.л. настъргана лимонова кора
4 с.л. зехтин или олио
8 чери домата (може да се заменят с нарязани домати от големите)
80 г бяло саламурено сирене
Приготвяне
Жълтъците се разбиват с прясното мляко, сол, черен пипер, куркумата и брашното. Палачинковото тесто се оставя малко да престои.
Обелените моркови се нарязват на тънки кръгчета. Почистените аспержи се нарязват напречно на парченца.
Наситняват се магданозът и ментата и се смесват с лимоновата кора.
В загрятото олио се сотират, запържват морковите и аспержите 3-4 мин. Подправят се със сол и черен пипер и 2/3 от зеленчуците се изваждат от тигана.
Разбиват се белтъците на сняг и се смесват внимателно с тестото. Добавя се грахът.
Разполовените чери домати се слагат в тигана и се изсипва тестото.
Извадените 2/3 зеленчуци се разстилат отгоре.
Запържва се на средна температура 4-5 мин. Захлупва се с капак и се готви още 2-3 мин.
Поръсва се с натрошеното сирене и с лимонените билки.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.
Търсете актуалния брой с акценти "Доматена супа в 6 пресни билкови варианта" и "Новият хит: Динена туршия".