Зеленчуково варено с боб и ориз
за 5 порции, 40 мин
Продукти
3 глави лук
3 скилидки чесън
1 глава целина
1 стрък зелена целина
4-5 с.л. зехтин или олио
½ кг пресни или от консерва цели белени домати
100 г чери доматчета
1 ч.л. захар
1 ч.л. сух риган или чубрица
½ ч.ч. дългозърнест ориз или друг по избор
1 ч.ч. сварен и отцеден боб
2 с.л. наситнен магданоз
сол и черен пипер
Приготвяне
В половината зехтин или олио се задушават обелените и наситнени лук и чесън и нарязаната на кубчета обелена целина.
Прибавят се нарязаните на парченца белени домати, захарта, риганът. Сипва се 600 мл вода.
Посолява се и се вари на тих огън под капак около 15 мин.
Слага се оризът и къкри още малко, докато набъбне.
Добавя се отцеденият сварен боб и се разбърква.
Пускат се разполовените чери доматчета и нарязаната на дребно зелена целина.
Ври още няколко минути, маха се от котлона, полива се с останалия зехтин или олио и се поръсва с черен пипер и магданоз.
За повече вкус може да се поръси с настъргано жълто сирене – например кашкавал.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.
Търсете новия брой с акценти: "Гулаш с гъби", "Ябълкова погача с ванилов сос", "Есенни рецепти с червено зеле", "Грозде на сок и на желе".