Зеленчуково варено с боб и ориз

за 5 порции, 40 мин

Кухня
08:26 - 18 Октомври 2019
2943
Зеленчуково варено с боб и ориз

Продукти

3 глави лук

3 скилидки чесън

1 глава целина

1 стрък зелена целина

4-5 с.л. зехтин или олио

½ кг пресни или от консерва цели белени домати

100 г чери доматчета

1 ч.л. захар

1 ч.л. сух риган или чубрица

½ ч.ч. дългозърнест ориз или друг по избор

1 ч.ч. сварен и отцеден боб

2 с.л. наситнен магданоз

сол и черен пипер

 

Приготвяне

В половината зехтин или олио се задушават обелените и наситнени лук и чесън и нарязаната на кубчета обелена целина.

Прибавят се нарязаните на парченца белени домати, захарта, риганът. Сипва се 600 мл вода.

Посолява се и се вари на тих огън под капак около 15 мин.

Слага се оризът и къкри още малко, докато набъбне.

Добавя се отцеденият сварен боб и се разбърква.

Пускат се разполовените чери доматчета и нарязаната на дребно зелена целина.

Ври още няколко минути, маха се от котлона, полива се с останалия зехтин или олио и се поръсва с черен пипер и магданоз.

За повече вкус може да се поръси с настъргано жълто сирене – например кашкавал.

200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.

Търсете новия брой с акценти: "Гулаш с гъби", "Ябълкова погача с ванилов сос", "Есенни рецепти с червено зеле", "Грозде на сок и на желе".