Зелените изпреварват по популярност Меркел

Те издигнаха за кандидат-канцлер своя съпредседател Аналена Бербок

Свят
12:15 - 26 Април 2021
1331
Зелените изпреварват по популярност Меркел

Партията на зелените, която се бори за по-настъпателни политики срещу климатичните промени и се противопоставя на изграждането на газопровода "Северен поток 2", изпревари по популярност управляващата в Германия Християндемократическа партия (ХДС).

Това разкри "Билд", цитирайки данни от изследователския институт "Кантар".

Според анкетата на института, Зелените имат всички шансове да спечелят 28% от гласовете на изборите, а ХДС най-вероятно ще останат втори с 27%. В същото време социалдемократите биха получили едва 13% от гласовете.

Новините идват на фона на решението на управителният съвет на управляващата партия "Християндемократически съюз" (ХДС)  да избере председателя на партията Армин Лашет за кандидат за германски канцлер на изборите, които ще се проведат в Германия на 26 септември 2021 година. 

Председателят на Християндемократическия съюз спечели наддаването за канцлерската номинация в ожесточена надпревара срещу Маркус Зьодер, лидера на посестримата баварска партия, Християнсоциалния съюз. 60-годишният политик е познат като човек, който умее да балансира крайни позиции, но откакто застана начело на партията, нейната популярност върви стремглаво надолу. 

Зелените пък издигнаха за кандидат-канцлер своя съпредседател Аналена Бербок. За пръв път в 40-годишната си история партията излъчва човек, който да се бори за този пост.