Зеленолистните предпазват от рак

Веществата в спанака и марулите подпомагат имунитета

Здраве
13:16 - 24 Април 2019
2835
Зеленолистните предпазват от рак

Да се хванем за зеленото” е призив към света, до който няколко световни имунолози стигат като резултат от изследване на ползите от зеленолистните растения върху здравето на човек. Опитът, който д-р Габри­ела Белц и д-р Джоана Грум провеждат, показва, че зелените зеленчуци са много по-полезни, отколкото до момента всички специалисти в сферата на храненето са смятали.

След обстойни изследвания върху ползите от консумацията на зеле­нолистни лекарите са категорични, че тези храни са не само път към красива кожа и прекрасна коса, но и неочаквано лесна профилактика от алергии, възпаления и рак на дебелото черво.

Според д-р Белц включването в хранителния режим на зеленолистни зеленчуци от семейство кръстоцветни е още по-важно от смятаното до момента, защото именно тези растения осигуряват здравето и уве­личават издръжливостта на имунните клетки.

Т.нар. вродени лимфоидни клетки, които са авангард на защитните сили на орга­низма, се намират основно по лигавицата на храносмилателната система и защитават тялото от болестотворните микроби и токсичните бактерии. Спо­ред учените този вроден механизъм предпазва от болести, свързани с хронични възпалителни процеси и специфични видове рак, наднормено тегло и алергии. Изводът е резултат от изследване по проект на австралийския съвет по здраве и медицински изследвания.

Учените са открили още, че типични за зелените зеленчуци вещества подпомагат образуването на имунните клетки. Д-р Белц обяснява, че за първи път са идентифицирали гена, който отговаря за производството на лимфоидни клетки, които предпазват организма от възпаления. Те провели опити и установили, че генът се повлиявал както от добрите бактерии в червата, така и от приеманата храна.

Екипът установил, че протеините на кръстоцветните зеленолистни зеленчуци си взаимодействат с рецепторите на повърхността на клетките. Така косвено поддържат толерантността на организма към полезните хранителни вещества и нетърпимост към патогените, които причиняват възпаления.

Учените препоръчват да се засили допълнително консумацията на зеленолистни кръстоцветни зеленчуци. И дори смятат, че лечението на заболявания и лошо общо здраве вследствие на бактериални инфекции може да се улесни от засилването на имунните клетки чрез консумацията на определени зеленчуци.

Меките тъкани на червата често страдат от миниранички и излющване – фактори за израждане на тъканите, но имунните клетки помагат за заличаване на предраковите поражения, твърдят учените. Диетолозите подчертават, че всички зеленолистни зеленчуци са полезни, както и кръстоцветните, но изследването качва на стълбичката на победителя представителите на сечението на двете групи – листните кръстоцветни.

Традиционното „хващане“ за зеленото у нас е идеален избор не само за пълноценно хранене, но и за отслабва­не. Диетолозите не слагат никакви ограничения за коп­ривата, спанака, киселеца, глухарчето, лапада, зелени­те салати, защото и не е известен случай някой да е натрупал килограми от тях.