Зеленски иска да разговаря със Си Дзинпин

Украинският държавен глава подчерта, че Китай е „много силна държава и икономика”

Украйна
11:19 - 04 Август 2022
1014
Зеленски иска да разговаря със Си Дзинпин

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че би искал да проведе преки разговори с лидера на Китай Си Дзинпин във връзка с войната в страната му и призова Пекин да окаже влияние върху Москва относно военните действия.

"Искам да говорим директно. Преди година имах един разговор с президента Си Дзинпин", заяви Зеленски в интервю, публикувано в хонконгския вестник „South China Morning Post”. Тогава китайският лидер се е изказал топло за двустранните връзки, твърди той. След 24 февруари Киев официално поиска разговори с Пекин, "но не сме водили такива, въпреки че мисля, че това би било полезно", каза Зеленски.

Украинският държавен глава подчерта, че Китай е „много силна държава и икономика и затова може да повлияе политически и икономически на Русия”. Според него без китайския пазар Русия ще се почувства в пълна икономическа изолация. Зеленски изрази също така разбиране относно желанието на Пекин да запази „балансирано” отношение към случващото се в Украйна.

„Разбира се, много бих искал Китай да преразгледа своето отношение към Русия”, допълни той.

Запитан дали би приветствал помощта на Пекин за възстановяване на разрушената инфраструктура в страната си, Зеленски заяви, че се надява Китай и китайският бизнес да допринесат за този процес.