Зеленски на еднодневна визита във Вашингтон

Той ще се срещне с президента на САЩ Джо Байдън в Белия дом

Украйна
16:54 - 21 Септември 2023
1649
Зеленски на еднодневна визита във Вашингтон

Президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна във Вашингтон на еднодневно посещение, предаде Асошиейтед прес. Агенцията отбелязва, че този път украинският лидер трябва да се изправи пред скептично настроените републиканци, които поставят под въпрос притока от американски долари, благодарение на които в продължение на 19 месеца неговите войски се борят срещу руските сили.

Зеленски ще се срещне с президента на САЩ Джо Байдън в Белия дом и ще разговаря с американските военни лидери в Пентагона. Сутринта украинският лидер ще спре на Капитолийския хълм, за да разговаря на четири очи с лидерите на републиканците и демократите в Камарата на представителите и Сената, а вечерта ще направи обръщение в сградата на Националния архив във Вашингтон.

В пост в "Телеграм" Зеленски подчерта, че страната му се нуждае от повече системи за противовъздушна отбрана, след като през миналата нощ Русия извърши най-голямата си атака срещу Украйна от седмици, предаде Ройтерс.

"Миналата нощ руските терористи предприеха поредната масирана атака. По-специално - върху инфраструктурата. Повечето от ракетите бяха свалени. Но само повечето от тях. Не всички", написа той.

"Повече противовъздушна отбрана. Повече санкции. Повече подкрепа за украинските войници на фронтовата линия", подчерта Зеленски по време на продължаващото си посещение в САЩ, откъдето заяви, че системите за противовъздушна отбрана ще бъдат в дневния ред на преговорите.

Докато американският президент и повечето лидери на Конгреса все още изразяват подкрепа относно помощта за Украйна, а демократите на Байдън контролират Сената, Зеленски ще се сблъска с по-твърди позиции, отколкото при посещението си във Вашингтон преди девет месеца.

Тъй като военната контраофанзива на Украйна продължава и в Конгреса има ожесточени дебати за разходите преди възможно спиране на работата на правителството, все повече републиканци поставят под въпрос милиардите долари, които Вашингтон е изпратил на Киев за военни, икономически и хуманитарни нужди.

Откакто Русия нахлу през февруари 2022 г. в Украйна, САЩ са изпратили около 113 милиарда долара за подпомагане на сигурността и за хуманитарна помощ за правителството на Зеленски.

Представители на администрацията на президента Байдън дадоха снощи класифициран брифинг пред Конгреса, за да настояват за отпускането на допълнителни 24 милиарда долара, като заявиха, че ако на руския президент Владимир Путин бъде позволено да поеме контрол над Украйна и той се добере до границата на НАТО, цената за САЩ ще бъде много по-висока.

Някои републиканци обаче не бяха убедени в това.

"Ако има някакъв път към победата в Украйна, аз не го чух днес. И също така чух, че няма да има край на исканията за финансиране", каза пред журналисти сенаторът републиканец Джош Хоули, който е отявлен критик на помощта за Украйна.

Президентът Байдън ще обяви нов пакет от военна помощ в размер на 325 милиона долара за Украйна, който се очаква да включва втория транш от касетъчни боеприпаси, изстрелвани от 155-милиметрови гаубици.

"Ако позволим Украйна да бъде разчленена, дали независимостта на която и да било държава е сигурна?", попита световните лидери в ООН Байдън.

Конгресът на САЩ лесно одобри помощта за Украйна, когато Сенатът и Камарата на представителите бяха контролирани от демократите. Зеленски, който се превърна в силен защитник на своята страна, бе посрещнат като герой, когато се обърна към съвместната сесия на Конгреса през декември. Подкрепата в Сената, както от страна на съпартийците демократи на Байдън, така и от страна на републиканците остава силна.

"Нашата страна има основен интерес от победата в Украйна и европейската сигурност", каза лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл в реч пред Сената вчера, в която разкритикува Байдън за това, че действа твърде бавно, за да помогне на Украйна.

Солидно мнозинство от американците подкрепя предоставянето на оръжие на Украйна да се защитава срещу Русия, сочи проучване на Ройтерс/Ипсос.

Някои от републиканците, които поеха с малко превъзходство контрол над Камарата на представителите през януари, обаче поставят под въпрос дали е разумно да продължава изпращането на средства в Киев. Около една трета от републиканците в Камарата на представителите гласува неуспешно през юли предложение за намаляване на финансирането за Украйна.

Председателят републиканец на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти не организира среща в четвъртък, където Зеленски би могъл да изложи аргументите си в полза на продължаването на помощта пред цялата долна камара на Конгреса, а само малка среща с него и няколко други лидери. Маккарти, който като председател на Камарата на представителите контролира какви закони ще бъдат гласувани в нея, заяви, че Зеленски трябва да го убеди да даде подкрепата си за продължаване на помощта.

"Избран ли е Зеленски в Конгреса? Той ли е нашият президент? Не трябва да се ангажирам с нищо", каза Маккарти пред журналисти преди два дни.

"Имам въпроси към него. Къде е отговорността за парите, които вече сме похарчили? Какъв е планът за победа? Мисля, че това иска да знае американската общественост", добави той.