Зеленски: Никога няма да признаем чуждо знаме на наша земя

Президентът изрази убеденост, че синьо-жълтият флаг отново ще се развее там, където трябва

Украйна
13:43 - 23 Август 2022
1702
Зеленски: Никога няма да признаем чуждо знаме на наша земя

Никога няма да признаем чужди цветове на наша земя. Винаги ще сме готови да защитаваме синьо-жълтия флаг, заяви украинският президент Володимир Зеленски по време на церемония по случай Деня на националния флаг (23 август).

В присъствието на държавния глава в Киев беше издигнато най-голямото знаме на страната, което се намира на територията на Националния музей на историята на Украйна във Втората световна война.

По време на речта си президентът отбеляза, че всяка година, малко преди Деня на независимостта - 24 август, украинският народ отдава почит на "един от най-важните си символи и една от най-големите светини". "Комбинацията от два цвята, които ние неимоверно обичаме, ценим и никога няма да заменим за други. Никога няма да признаем чужди цветове на наша земя и в нашето небе", заяви Зеленски, цитиран от официалния сайт на президента.

Държавният глава обяви минута мълчание в памет на героите, дали живота си за цветовете на Украйна. Зеленски подчерта, че синьо-жълтите цветове са били на доспехите и близо до сърцата на украинските воини, когато те са освободили Краматорск, Славянск, Мариупол и десетки други градове през 2014 г., както и Киевска, Черниговска, Сумска област и други окупирани от руснаците земи през 2022 г.

"Той стана свидетел на раждането на един световен шедьовър и чу от първи ред къде трябва да отиде "руският военен кораб". Сега всичко е на мястото си - нашият флаг се върна на Змийския остров, а крайцерът "Москва" следва зададения курс", заяви държавният глава.

Зеленски изрази убеденост, че синьо-жълтият флаг отново ще се развее "там, където трябва да бъде по право - във всички временно окупирани градове и села на Украйна". "В Мелитопол, над площад "Перемохи". Там, където не може да има знаме на онези, които губят войната. Там ще има синьо и жълто. В Херсон, над площад "Свобода". Там не може да има знаме на тези, които не знаят какво е свобода. Там ще има синьо и жълто", каза Володимир Зеленски.

"И в Крим. В Ялта, в Керч, Джанкой, Симферопол. Украински и кримско-татарски знамена. И независимо как някой се опитва да изкриви историята, точно тези цветове са исторически свързани с Крим", подчерта държавният глава.

И завърши с думите: "Нашето украинско знаме. Нашият амулет. Амулетът на Украйна. От земята до небето! Честит Ден на националното знаме".