Зеленски планира изтегляне на войски от фронтовата линия

Франция и Германия са дипломатическите гаранти, които работят за възстановяване на мира

Свят
17:18 - 04 Октомври 2019
1746
Зеленски планира изтегляне на войски от фронтовата линия

Президентът на Украйна Володимир Зеленски планира да изтегли украинските войски по цялата линия на източния фронт, ако подкрепяните от Русия бунтовници направят същото, съобщава БиБиСи.

Информацията е от външния министър Вадим Пристайко. Подобно изтегляне вече е факт в едно село на фронтовата линия. Той също така заяви, че се надява на друг голяма размяна на затворници с Русия, "буквално следващата седмица".

Зеленски дойде на власт, обещавайки да прекрати петгодишния конфликт на изток. Спорадичните размени на огън - главно минохвъргачки и картечни изстрели - продължават по фронтовата линия, която е 400 км.

Коментирайки предложението за размяна на затворници, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че "Русия ще се радва да изпълни обмен "всички за всички".

Зеленски обяви по-рано тази седмица, че следващата седмица украинските войски ще се изтеглят от още две села - Золоте и Петривско. "След това той планира изтегляне от всички 400 км, така че хората да спрат да умират по тези 400 км и това изтегляне ще бъде поетапно", обяснява външният министър.

Франция и Германия са дипломатическите гаранти, които работят за възстановяване на мира. Но не е определена дата за възможна среща на Зеленски и Путин. В момента преговорите се съсредоточават върху план, известен като "формулата на Щайнмайер" за привеждане на специален статут в държания от сепаратисти изток.

Зеленски коментира, че е готов за нови избори, които ще се проведат в областите, държани на бунтовниците в района на Луганск и Донецк. Но в четвъртък вечер той постави строги правила за това:

Пълно прекратяване на огъня. Изтегляне на всички "чуждестранни военни части" от Донбас (регионът на конфликт Донецк-Луганск). Украинските граничари ще бъдат разположени на границата между Русия и Украйна. Русия и Украйна да разменят всички останали затворници.

Сепаратистите разполагат с руско тежко въоръжение и според западното, и украинското разузнаване са подпомагани от руски редовни сили. Кремъл настоява, че само "руските опълченци" са на страната на бунтовниците.

Големи части на Донбас бяха завзети от сепаратистите през април 2014 г., след като Русия превзе и анексира Крим от Украйна.

Зеленски коментира, че изборите в Донбас, когато и да се случат, трябва да включват кандидати от украински политически партии - не само проруски; трябва да има международни наблюдатели и трябва да се прилага украинското избирателно законодателство. Те не трябва да се провеждат под дулата на оръжията.