Зеленски: Помогнахме на Запада да прогледне и да не се бои от Русия

Президентът с обръщение "За основите на вътрешната и външната политика" пред Върховната рада на Украйна

Украйна
20:56 - 28 Декември 2022
3740
Зеленски: Помогнахме на Запада да прогледне и да не се бои от Русия

Украйна помогна на Запада да открие себе си и да се освободи от страха от Русия. Това е едно от посланията на президента Володимир Зеленски от обръщението му към парламента в Киев. То не бе предавано от никоя медия и основните тези в него бяха събрани от местни журналисти благодарение публикуването на видео откъси от словото му в социални мрежи.

"През десетте месеца на тази година ние помогнахме на всички. Помогнахме на Запада да намери себе си отново, да се върне на глобалната арена и да почувства колко по-силен е. Никой на Запад не се страхува и никога няма да се страхува от Русия", цитира думите му Укринформ.

"Украйна обедини Европейския съюз. Оказа се, че това е възможно! И сега Европа се защитава. Европа преодолява кризи. И това е въпреки колосалните ресурси, хвърлени от Русия, за да разбие нашия континент", продължи Зеленски.

Президентът на Украйна отбеляза, че след началото на войната европейските страни са преразгледали отношението си към концепцията за неутралитет, променили са своите закони и външнополитически традиции и активно помагат на Украйна.

За обръщението "За основите на вътрешната и външната политика" пред Върховната рада на Украйна съобщи преди време Зеленски, но без да посочва в кой ден и от колко часа ще бъде направено.

Зеленски не назова Германия в речта си, но е очевидно, че това се отнася преди всичко за това, което там през пролетта нарекоха "исторически обрат" (Zeitenwende). Това е отказът на правителството на Олаф Шолц от правилото да не се доставят оръжия в конфликтните зони и решението да се помогне на Украйна с оръжия, както и преразглеждането на традиционно приятелското отношение към Русия.

"Всичко, което Русия се опита да направи срещу Европа, не проработи. Всяка руска стъпка беше грешка. Нашите стъпки проработиха", каза още президентът. Ето още от неговите тези:

  • Украинските войници изгониха нашествениците от Киев и това беше първата повратна точка.
  • Украинските войници освободиха Змийския остров и оттогава всеки нашественик знае какъв е единственият отговор, който ще чуе от украинците на всяко негово посегателство.
  • Нашествениците избягаха, въпреки че имаха предимство. Но ние имаме превъзходството на силата на нашата земя под краката си.
  • Трябва да ценим нашето единство, независимо от всякакви лични емоции и интереси
  • Ако някой се опита да играе срещу независимостта на Украйна - политическа, икономическа или духовна - държавата ни ще отговори моментално и остро.
  • Трябва да възстановим териториалната цялост. Но ние също трябва да възстановим социалната цялост.
  • Милиони наши хора не трябва да бъдат бежанци. Трябва да гарантираме тяхното връщане.
  • Други държави ни помагат да преодолеем руската тирания на бойното поле. Имаме истински съюз със Съединените американски щати.
  • Украйна върви към победата, за която са мечтали поколения украинци.
  • Даваме на всеки наш партньор уникално усещане и историческа възможност да бъде победител заедно с Украйна.

Словото му е продължило 50-ина минути и е било отложено заради въздушна тревога за руски ракетни удари, както и от церемония за награждаване на военни. 

От разпространените кадри се вижда, че президентът няколко пъти е прекъсван от аплодисменти, но и че мнозина слушат с напрегнати лица, някои не аплодират.