Зеленски предложи на Путин преговори

Украинският президент добави, че не е късно агресията на Русия да бъде спряна

Русия
14:16 - 25 Февруари 2022
4350
Зеленски предложи на Путин преговори

Украинският лидер Володимир Зеленски предложи на Владимир Путин да седнат на масата за преговори. Облечен във военни дрехи, президентът на страната обвини европейските лидери в бездействие.

"Искам да се обърна към президента на Руската федерация още веднъж. Навсякъде в Украйна се водят боеве. Нека седнем на масата за преговори, за да спрем загубата на човешки животи", призова той, цитиран от РИА Новости.

"Колоните с танкове и въздушните атаки са нещо, което Европа помни отпреди много време, от времето на Втората световна война. Това е нещо, което бе казано, че никога няма да се повтори", посочи Зеленски. "Но, ето ни отново тук. Сега е 2022-ра. 75 години след II СВ", допълни той.

Украинският президент добави, че не е късно агресията на Русия да бъде спряна. За целта държавите в ЕС трябва да накарат гражданите си да протестират и така да накарат правителствата си да вземат по-активни решения, смята още Зеленски.

По-рано Путин призова украинските военни "да не изпълняват престъпни заповеди, да хвърлят оръжието и да се приберат у дома". Според държавния глава цялата отговорност за кръвопролитията ще лежи на съвестта на киевския режим.

Към днес сутринта 118 украински военни обекта са изведени от строя, а атомната електроцентрала в Чернобил е поставена под на руските сили. Украинските средства за противовъздушна отбрана са завзети, а военната инфраструктура на военновъздушните бази е изведена от строя, съобщи Министерството на отбраната.