Зеленски представи на Стармър украинския План за победа

Украйна
13:56 - 10 Октомври 2024
7907
Зеленски представи на Стармър украинския План за победа

Украинският президент Володимир Зеленски, който пристигна в Лондон, заяви, че възнамерява да запознае британския премиер Кийр Стармър с украинския План за победа, който наскоро представи пред американски политици, съобщава Би Би Си.

Зеленски и Стармър разговаряха в резиденцията на британския премиер на "Даунинг стрийт" 10. Преди това те се срещнаха на сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк преди около 10 дни.

По време на срещата Стармър е казал на Зеленски, че е "много важно да демонстрираме нашия постоянен ангажимент за подкрепа на Украйна" и "да обсъдим плана, да говорим за него по-подробно".

Украинският План за победа съдържа четири точки: военна помощ за Украйна, икономически стъпки, дипломатически натиск върху Кремъл и "политическа принуда на Русия".

Според British Press Association по време на среща със Стармър Зеленски вероятно отново ще се опита да получи разрешение да използва британските крилати ракети Storm Shadow срещу цели дълбоко в руска територия, като военни летища.

Съединените щати и Великобритания все още не позволяват на Украйна да използва предоставените от тях ракети за унищожаване на руски цели, разположени далеч от границите. Киев смята, че подобни удари също ще направят възможно по-ефективната борба с руската авиация, но според съобщения в пресата Вашингтон се опасява от ескалация и пряко участие на блока НАТО във войната.

В сряда британското правителство заяви, че позицията на Лондон относно използването на ракетите Storm Shadow не се е променила, съобщава Press Association.