Зеленски призова ЕС да не дава повод за усмивки на Путин

Украинският президент призова лидерите да започнат преговори за членство на Киев

Новини
16:47 - 14 Декември 2023
1624
Зеленски призова ЕС да не дава повод за усмивки на Путин

Украинският президент Володимир Зеленски призова на срещата на върха на лидерите на Европейския съюз за започване на преговори за членство с неговата страна, съобщава "Ройтерс".

Той предупреди, че Европа няма да разбере, ако срещата доведе до "доволна усмивка" за Владимир Путин.

"Моля Ви за едно нещо днес - не предавайте народа и неговата вяра в Европа", настоя Зеленски в обръщение към евролидерите чрез видеовръзка.

Сред лидерите на 27-те страни членки на ЕС само унгарският премиер Виктор Орбан се обяви против започването на преговори за членство на Украйна, докато страната продължава да се бори срещу руската инвазия.

Тъй като подобни решения изискват пълно единодушие, Съюзът няма да може да даде зелена светлина на Украйна без одобрението на Орбан.

"Днес е специален ден. И този ден ще остане в нашата история. Независимо дали е добър или лош за нас, историята ще улови всичко. Всяка дума, всяка стъпка, всяко действие и бездействие. Кой за какво се е борил", изтъкна Зеленски.

"Много е важно днес Европа да не изпадне отново в нерешителност. Никой не иска на Европа да се гледа като на незаслужаваща доверие. Или като на неспособна да взема решения, които сама е подготвила", продължи той.

"Хората в Европа няма да разберат, ако доволната усмивка на Путин стане награда за срещата в Брюксел".

Зеленски бе категоричен, че Украйна е изпълнила условията на ЕС за реформи, за да получи право на преговори за членство.

"Преди десет години в Украйна хората се вдигнаха под знамената на Европейския съюз. За тях това беше символ на истината и трябва да остане така", посочи той.