Зеленски се закани да отмъсти за ракетния удар по болница в Киев

Украйна
17:09 - 08 Юли 2024
2494
Зеленски се закани да отмъсти за ракетния удар по болница в Киев

Украйна ще отмъсти за руски ракетен удар, който уби най-малко 29 души и удари детска болница в Киев. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски, предаде Ройтерс.

Докато световните лидери се подготвят да се отправят към срещата на върха на НАТО във Вашингтон, Зеленски призова съюзниците на Киев да дадат твърд отговор на атаката по време на пресконференция във Варшава.

"Ще отмъстим на тези хора, със сигурност ще дадем мощен отговор от наша страна на Русия. Въпросът към нашите партньори е: могат ли да отговорят?", отбеляза Зеленски.

Той поиска разрешение да използва западни оръжия, за да нанася удари по цели в Русия. По думите му Украйна силно желае да получи одобрение за това.

Украинският президент посочи, че Киев очаква конкретни стъпки от своите западни партньори за укрепване на противовъздушната отбрана и защита на енергийния сектор. Зеленски заяви, че Украйна ще инициира извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с руската атака.

Полският премиер Доналд Туск подчерта, че Полша обсъжда как може да помогне за осигуряването на енергия за Украйна преди зимата. Той посочи, че Полша е отворена към идеята да сваля руски ракети, които се насочват към територията на НАТО, докато все още са над украинска земя.

Полша и Украйна сключиха пакт за сигурност. Споразумението с Полша беше 21-то подобно, което Киев подписа със страни, включително Съединените щати, Великобритания, Франция и Германия.