Зеленски: Всички съседи на Русия са под заплаха, ако Украйна падне

ЕС
13:03 - 21 Август 2023
1297
Зеленски: Всички съседи на Русия са под заплаха, ако Украйна падне

Ако Украйна не устои на руския агресор, тогава всички съседи на Русия ще бъдат под заплаха. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в реч пред парламента на Дания по време на продължаващата си обиколка из европейските страни.

Той обаче увери, че е сигурен, че Украйна ще спечели и Москва няма да може да донесе болка и страдание и на други европейски държави.

Русия сее болка и смърт по украинските градове и села и при това не крие, че не възнамерява да се ограничи само с Украйна, каза той. 

"След нашата страна, те искат да пренесат това страдание по-нататък в Европа и в света. И съм сигурен, че чувате това от Москва. Всички съседи на Русия са под заплаха, ако Украйна не устои", подчерта Зеленски.

Всяка една от демокрациите по света може да стане мишена на Руската федерация - за руските ракети, за руските наемници или за дестабилизация. "Но Украйна ще оцелее", повтори той.

Междувременно гръцки медии съобщиха, че тази вечер се очаква Зеленски да посети с работна визита Атина. Там е планирана среща на лидерите на Западните Балкани, но освен с тях той ще се срещне и с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел. Срещата, чийто домакин е гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, ще се проведе в двореца Максимос, информирмирапише гръцкото издание To Vima. 

Засега обаче няма официално потвърждение за посещението нито от украинска, нито от гръцка страна.