Зелев дюнер с гъби и пуешко (+ чушка, джинджифил, пресен лук)
за 2 порции, 30 мин
Продукти
1 малка глава китайско зеле или друго прясно зеле – около 600 г
200 г пуешко филе от гърди (може да се замени с пилешко)
1 скилидка чесън
2 ч.л. зехтин или олио
сол и черен пипер
100 г гъби
2 стръка пресен лук
10 г пресен джинджифил
1 жълта или зелена чушка - около 150 г
30 г кълнове (може да се замени с царевица, сварен боб)
1 ч.л. соев сос
1 щипка лют или сладък червен пипер
150 г кисело мляко
уасаби, хрян или горчица на вкус
½ връзка див лук или тънки зелени пера от пресен лук
¼ връзка кориандър или магданоз
Приготвяне
Отделят се от зелето 8 големи листа. Изрязват се дебелите жилки. Останалото зеле се нарязва на фини ленти.
Подсушеното пуешко филе се нарязва на тънки ивици. Обеленият чесън се счуква.
Загрява се 1 ч.л. зехтин или олио и се запържва пуешкото до леко златисто. Подправя се с чесъна, сол и черен пипер. Изважда се от тигана.
Гъбите се нарязват на тънки филийки. Пресният лук се нарязва на пръстени. Обеленият джинджифил се нарязва на тънки парченца.
Чушката се разполовява по дължина, изчиства се семето и се нарязва на тънки ивици.
Прибавя се останалият зехтин или олио в тигана и се загрява. Запържват се заедно чушките, пресният лук, кълновете, джинджифилът и гъбите на висока температура с разбъркване 3-4 мин. Подправя се със соевия сос, черен пипер и червен пипер. Изважда се от тигана и се слага при пуешкото.
В същата мазнина се запържва нарязаното зеле с разбъркване 3-5 мин. Прибавя се при пуешкото и зеленчуците.
Киселото мляко се разбива и се подправя със сол, черен пипер и уасаби.
Наситняват се дивият лук и кориандърът и се разбъркват с пуешката смес.
Плънката се разпределя върху зелевите листа и се завиват. Подправя се със соса.