Земеделският министър: Аз да съм сикаджия? Пълни инсинуации!

Иван Иванов търси кои са кръговете, разпространяващи информацията, че е бил член на групировката

Политика
12:32 - 20 Декември 2021
3121
Земеделският министър: Аз да съм сикаджия? Пълни инсинуации!

Министърът на земеделието Иван Иванов, предложен за поста от БСП, обяви пред "24 часа", че не може да си обясни защо фигурира като управител на клона на СИК в Шумен в регистъра ДАКСИ от 1995 г.

"Фактите са ясни - тази история е изключително неприятна инсинуация. За мен е резултат от интереси на определени кръгове, които считат, че ще бъдат накърнени, и се лансира тази история", казва той. Обяснява, че по това време е студент в Софийския университет и живеел в Студентски град. По думите му скоро щяло да се разбере кои са тези кръгове.

"През годините този въпрос никога не е бил поставян. Правени са много проверки, включително и по Закона за достъп до класифицирана информация, както и проверки от НАП и други институции, които не доказаха нищо от тези обвинения. Вади се само в моментите, когато се сложи моята кандидатура за някаква държавна позиция", обяснява той, цитиран от "Дневник". 

Допълва, че през 2013 г., когато е номиниран за зам.-министър на вътрешните работи в кабинета "Орешарски", но след това е оттеглен заради връзката със СИК, и премиерът, и министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев казали, че няма никакви данни.

Посочва, че и сега е проверено "на всякакви нива моето неучастие в каквито и да е схеми и престъпни групи". Напомня, че е бил зам.-председател на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, с най-висок достъп до класифицирана информация.

В интервюто казва още, че вече е провел среща с ръководствата на горските предприятия и им е съобщил, че продължава започнатата при служебното правителство политика за строг контрол при добива на дървесина. Обяснява, че им е възложил до края на януари да представят формула за намаляване цените на дървесината.

Обявява, че ще държи равнопостовени малките и големите земеделски стопани, но основно ще се подпомагат по-дребните - каквото е записано в коалиционното споразумение.