Земеделското министерство е "за" по-ниско ДДС на храните

Икономика
15:54 - 28 Април 2022
1448
Земеделското министерство е "за" по-ниско ДДС на храните

Работна група ще търси решения за взаимодействие между търговските вериги и производителите, заяви аграрният министър Иванов на среща с браншови организации. В групата ще бъдат поканени представители на бизнеса от различни сектори, големи хранителни вериги, икономическото министерство, КЗК и др., като ще бъде ръководена от зам.-министърът на земеделието Момчил Неков, допълни Иванов.

Министърът подчерта, че основната цел на работната група ще бъде преглед на нормативната уредба и предложения за промени.

По време на дискусията от браншовите организации повдигнаха въпроса за намаляване на ДДС на храните, което по техни думи е необходимо сега. Иванов отбеляза, че аграрното министерство подкрепя идеята и ще настоява за нея при подготовката за актуализация на бюджета. По думите му от финансовото министерство вече са започнали анализи в тази посока, предава БТА.

Очаква се до няколко седмици да има конкретни идеи за законодателни промени, които да защитаватринтересите и на производителите, и на търговските вериги, отбеляза Иванов. По думите му е целесъобразно да има държавно подпомагане в осъществяването на баланс, като заяви, че държавата ще изпълнява регулаторна роля и ще спазва българското и европейското законодателство. Иванов допълни, че нарасналите цени на продуктите се отразяват върху покупателната способност на хората, и подчерта, че през втората половина на годината ще бъдат отпуснати средства за подпомагане на фермерите. Тази подкрепа за производителите ще направи по-лесно достигането на стоката до потребителите, уточни министърът.

Министерството на земеделието отговаря за качеството на храните и осъществява контрол по цялата верига, коментира зам.-министърът Неков. Той уточни, че е нужно да се увеличат родните продукти чрез пазарни механизми и допълни, че е важно българският вкус да бъде възстановен и върнат на масата на потребителите.

Неков припомни, че в новата Обща селскостопанска политика държавното съфинансиране ще бъде 60%, като ще се следи средствата да стигнат по правилния начин до фермерите.

Дискутирана бе и темата за доставките на газ. От бизнеса отбелязаха, че за тях е важно да имат сигурност и призоваха Министерството на земеделието да защитава интереса им. Аграрният министър посочи, че доставките на газ ще бъдат ритмични и държавата ще направи всичко възможно, за да гарантира това.

От браншовите организации отбелязаха, че теми, на които трябва да се обърне внимание, са надценката на стоките в търговските вериги, достъпа на малките фермери до веригите и договорите за реализиране на продукцията.