Желязков: Дезиформацията подхранва ударите по демокрацията

Шефът на НС държа реч на Глобалната конференция послучай Деня на парламентаризма

Новини
18:16 - 30 Юни 2023
1993
Желязков: Дезиформацията подхранва ударите по демокрацията

Дезинформацията трови обществения дебат, подменя демократичния разговор и подхранва реалните вътрешни заплахи за демокрацията. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков в изказването си пред участниците в Глобалната конференция за отбелязване на Международния ден на парламентаризма. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Застрашителните измерения на дезинформацията са едно от най-сериозните изпитания за европейските ценности. 

Председателят на българския парламент направи изказване в основната сесия на форума на тема „Защитата на европейските ценности и демократичните институции в светлината на новите предизвикателства и заплахи за демокрацията“. Глобалната конференция за отбелязване на Международния ден на парламентаризма е организирана в рамките на испанското председателство на Съвета на ЕС в град Леон, Испания.

Дезинформацията трови обществения дебат, подменя демократичния разговор и подхранва реалните вътрешни заплахи за демокрацията - надигащия се национализъм и изолационизъм, популизъм, крайната поляризация и проявите на авторитаризъм, подчерта Росен Желязков.

Той посочи, че обстоятелството, че съвременните деца и младежи са в непрекъснат досег с дигиталния свят, трябва да бъде оползотворено като шанс да бъдат подкрепени младите европейци и да им бъдат осигурени необходимите условия те да израстват като личности, свободни от предразсъдъците на културната изолация, ксенофобията и шовинизма, но богати със свободния и лесен достъп до постиженията на европейската цивилизация.