Желязков : Патриархът е пример за всички ни

Председателят на НС отиде да отдаде последна почит на Неофит

Новини
11:18 - 16 Март 2024
1433
Желязков: Патриархът е пример за всички ни

Със своята благост патриархът трябва да служи за пример на всички. Това каза пред журналисти председателят на Народното събрание Росен Желязков преди да влезе в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, за да отдаде почит на българския патриарх Неофит.

„Ще го помним като безукорен, безупречен духовник, като радетел за православието и за Българската православна църква и като човек, който призоваваше към единение и обединение“, заяви той.

Росен Желязков каза още, че няма да забрави патриотизма и родолюбието на патриарха, защото той е обичал народа и Светата църква.

В патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" започна архиерейската заупокойна света литургия в памет на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, която се води от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който сега е наместник на Светия синод.

Днес е вторият ден на национален траур, в който България се прощава и изпраща в последния му път Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Той почина на 13 март в 22:22 ч. след продължително боледуване във Военномедицинската академия (ВМА-София) вследствие на многоорганна недостатъчност.  

След литургията в 11:30 ч. ще започне опелото на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, възглавено от Вселенския патриарх Вартоломей в съслужение с представителите на Поместните православни църкви и с архиереите на Българската православна църква - Българска патриаршия БПЦ-БП.

След края на опелото ще започне траурното литийно шествие от патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", което ще премине по бул. "Г. С. Раковски", бул. "Цар Освободител", бул. "Мария Луиза" и ще завърши пред митрополитската катедрала "Св. Неделя", където ковчегът с тялото на патриарх Неофит ще бъде положен при гроба на екзарх Йосиф.  

Снимки: Агнес Методиева