Жена опита да качи на самолет 130 отровни жаби

Любопитно
14:57 - 05 Февруари 2024
2302
Жена опита да качи на самолет 130 отровни жаби

Бразилка, пътуваща до Сао Пауло през Панама, беше обвинена в трафик на диви животни, след като от багажа ѝ бяха иззети 130 жаби от вида Арлекин.

Предполагаемата контрабандистка беше арестувана на международното летище Ел Дорадо в Богота на 29 януари, след като отровните животни бяха открити опаковани в малки кутии с филм. Длъжностни лица описаха земноводните, като „дехидратирани“ и „стресирани“, съобщава Индипендънт.

Силно токсичните жаби Арлекин, обитаващи части от Централна и Южна Америка, се считат за критично застрашен вид. Малки животни и хищници, включително птици, могат да бъдат убити от техните отровни кожни жлези.

Според командира на полицията в Богота Хуан Карлос Аревало, земноводните струват до 1000 долара всяка и са много търсени от международни частни колекционери.

Властите изчисляват, че жената е пренасяла контрабандните жаби на стойност около 130 000 долара по време на пътуването си до Бразилия. Тя твърди, че жабите Арлекин с дължина под 5 см са „подарък“ от местната общност в Южна Колумбия.

Притежанието на животните може да доведе до глоба до 56 милиона песо (около 14 200 долара).

Това не е първият път, в който редки видове на стойност хиляди долари се пренасят контрабандно през граница.

През 2022 г. мъж се призна за виновен по две обвинения в контрабанда и по едно в трафик на диви животни, след като внесе 1700 влечуги в САЩ. Включващи костенурки, гущери и крокодили, те бяха на стойност най-малко 730 000 долара.

Руски турист, арестуван в Бали, също твърдеше, че защитен примат му е бил подарен като домашен любимец, след като беше арестуван за опит за контрабанден внос на дрогиран орангутан в багажа му през 2019 г.

Андрей Жестков беше задържан на международното летище Нгура Рай с двегодишната маймуна, спяща в ратанова кошница, пише Индипендънт.