Женственост - Мерил Стрийп на 72

Стил
12:25 - 22 Юни 2021
7399
Женственост - Мерил Стрийп на 72

Легендарната американска актриса Мери Луиз Стрийп днес празнува 72-ри рожден ден. Стрийп е известна най-вече със своите многообразни роли и безупречните трансформации в персонажите, в които се превъплащава. 

Ражда се на 22 юни 1949 г. в Съмит, Ню Джърси. Майка и е Мерѝ Улф - хужодник и художествен редактор, а баща и Хари Стрийп е фармацевт. Мерил има двама братя - Дана Дейвид и Хари Уилям III.

Мерил е отгледана като презвитерианка и израства в Бернардсвил, Ню Джърси, където посещава местната гимназия.

Стрийп започва своята кариера на нюйоркската сцена в края на 60-е години на миналия век и участва в няколко Бродуейски продукции.

Получава бакалавърска степен по актьорско майсторство от Васар Колидж през 1971 г. По-късно става магистър по изкуства в Йейл.

Докато е там, играе най-различни роли на сцената: от Елена в „Сън в лятна нощ“ до 80-годишна жена в инвалидна количка.

През 70-те години Мерил се появява в киното и нейната звезда изгрява, започвайки да печели редица големи отличия. Стрийп е номинирана за "Оскар" общо 19 пъти, от които печели 3 пъти.

През 1977 г.  Робърт де Ниро забелязва Мерил в Бродуейска постановка по пиесата на Чехов "Вишнева градина" и я кани във филма, с който Стрийп пробива на следващата година - "Ловецът на елени", за който получава първата си номинация за "Оскар" за най-добра поддържаща роля.

Във филма също така участва и Джон Кадзале - първата любов на Мерил, с когото живеят заедно едва 3 години, защото той умира от рак на белите дробове.

През 1978 година се жени за скулптора Дон Гъмър. Двамата имат общо 4 деца, като 2 от дъщерите им - Мамие и Грейс, също вървят по стъпките на майка си и се занимават с актьорско майсторство.

През 1979 г. идва и лентата, която носи на Стрийп първият и "Оскар" - "Крамър срещу Крамър". Като истински хамелеон Мерил прекарва 80-те, превъплащавайки се в най-разнообразни роли.

Втория си "Оскар", за най-добра актриса, печели с филма Изборът на Софи от 1982 г.

Наближавайки 40-те години продължава да намира предизвикателни роли. Нещо, с което повечето холивудски актриси се затрудняват.

Получава номинации за филмите "Пощенска картичка от Ръба", "Мостовете на окръг Мадисън" и "Музиката на сърцето". 

След настъпването на новото хилядолетие Стрийп продължава да е все така ангажирана. Печели следващият си "Оскар", заедно със "Златен Глобус" за ролята си в "Дяволът носи Прада".

Следващото голямо признание идва за филма "Желязната Лейди", където се превъплъщава в ролята на пившият министър-председател на Англия - Маргарет Тачър. Той ѝ носи и третия "Оскар".