Жертва на домашно насилие: Удължиха ограничителната заповед срещу мъжа ми, но делото се бави

Според Петя Георгиева-Ресиловска прокурорът умишлено бави процеса

Общество
12:47 - 31 Юли 2023
2343
Жертва на домашно насилие: Удължиха ограничителната заповед срещу мъжа ми, но делото се бави

Окръжният съд в Перник удължи ограничителна заповедта за защита на жена, станала жертва на домашно насилие. Петя води две дела за домашно насилие срещу съпруга си и се оплаква от неработеща система.

Окръжният съд в Перник е удължил ограничителната ѝ заповед от 6 месеца на 1 година. Казва обаче, че наказателното дело все още не е влязло в съда.

„Делото, което се бави, е наказателното дело за извършване на домашното насилие с наръганото куче и нанасянето на телесни повреди върху мен. Това дело се бави умишлено. Шест месеца се води прокурорска преписка, като за мен, като юрист, няма какво повече да се събира по нея. Прокурорът иска постоянно увеличаване на сроковете, което е безумно, тъй като имаме извършител, арестуван на самото местопрестъпление. Имаме доказателства и за продължаващо престъпление, свидетелски показания, абсолютно всичко. Ще свърши ограничителната заповед, а ние няма да имаме влязло наказателно дело в съдебна зала. Всички жертви се сблъскват с това. Те остават незащитени, на теб ти остава само да бягаш“, казва Петя Георгиева-Ресиловска.

Според нея често делото постоянно остава висящо.

„Имаш един насилник, който не е наказан, едно дело, постоянно висящо, тъй като в нашия закон няма краен срок за прокурорската преписка, т.е. прокурорът може да удължава този срок до безкрайност. Никой не може да го задължи под абсолютно никаква форма и начин той да вкара това дело в съда. За мен като човек потърпевш е пълно безумие“, обясни още Петя.

Жената казва, че продължава да се страхува, защото психическият тормоз не спира.

„Имах закани по телефона от г-н Ресиловски, че той ще дойде август месец и ще се саморазправи с мен заедно със своите приятели и ще ме извади от къщата. Тоест аз имам абсолютно основание да се притеснявам. Успоредно с това е пуснал заявление да ме извади от постоянния ми адрес в София, предвид че ние все още сме в брак. Пуснал е такова заявление и за децата ми, и за майка ми. Отделно е пуснал и във 2-ро РПУ в Перник по отношение на това защо аз пребивавам в къщата в Драгичево. Предвид, че съдът е разпоредил да пребивавам там, защото това е семейно жилище. Аз не съм на адреса в София, г-н Ресиловски е там. Той няма правно основание да ме извади оттам под каквато и да е форма. Т.е. този тормоз е безкраен, той продължава и има хиляди механизми да се случва. Реално той не си нарушава ограничителната заповед, той не е до мен, но прави всички тези неща, с което аз по една или друга причина се чувствам притеснена и уплашена. Децата ми също“, заяви още жената.

Тя добави, че ако все пак се намери някакъв механизъм, нейният вариант е да излезе под наем с децата. По думите ѝ преживяното насилие се отразява и върху децата.

„Дъщеря ми преди около 3 седмици направи опит за самоубийство. Констатацията на психиатъра е, че това е вследствие на години напред гледано и слушано домашно насилие. Моето състояние е все същото – остро депресивно с неповлияване от медикаментозна терапия. При мен хроничното безсъние и хранителното разстройство са факт. Според психиатърката това ще продължи години. Това означава, че всичко, което се е случвало в този дом, което вероятно се случва в хиляди други домове, е страшно притеснително“, обясни Петя Георгиева-Ресиловска пред Би Ти Ви.