Жертва на хакери: Откраднаха самоличността на Цецка Цачева

Пускат фалшиви новини от името на някогашната дясна ръка на Бойко Борисов

Политика
20:50 - 05 Декември 2020
5112
Жертва на хакери: Откраднаха самоличността на Цецка Цачева

Бившата правосъдна министърка и някогашна дясна ръка на премиера Бойко Борисов стана жертва на хакери в интернет. Самоличността на бившата правосъдна министърка е присвоена от неизвестни, които редовно публикуват политически коментари и анализи от нейно име в популярната социална мрежа туитър.

Фалшивият профил на Цачева е с нейните имена и нейна снимка и е бил създаден още през 2009 г. В продължение на вече 11 години в него се сипят публикации, обичайно с ироничен подтекст, от името на бившата шефка на Народното събрание, пише "Ретро".

Шокиращото е, че менте-профилът си има сериозна фенска маса и е следван от над 3100 души, които може и да не подозират, че Цачева няма нищо общо с коментарите в него и едва ли подозира, че някой злоупотребява по подобен начин с името ѝ.

Подобни интернет кражби се случват често на популярните лица у нас, предимно на тези от хайлайф средите. Рядко някой се осмелява да присвоява самоличността на политици.

Имена на обществени личности, сред които известни актьори и телевизионери пък често се оплакват, че ползват имената им  за незаконна реклама на съмнителни лекарства и продукти за отслабване, като в такива скандали вече са били забърквани актрисите Ернестина Шинова и Теодора Духовникова, естрадната звезда Йорданка Христова, тв водещите Аделина Радева, Ани Салич и Бойко Василев. Част от тях дори са решили да разкрият кой стои зад измамите и да търсят наказание по съдебен път.

Цачева има няколко фалшиви профила във фейсбук, но те не отчитат дейност. Официалната ѝ страница там, в която тя публикуваше, докато бе правосъден министър, пък, вече е неоткриваема.

Откакто си тръгна от политическата сцена, Цачева отново подхвана практиката си на юрист и страни от медийното внимание.